Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Zaman zaman hepimiz öksürük problemleri ile karşı karşıya geliriz. Öksürük çok sık rastlanan bir üst solunum yolu rahatsızlığıdır.

Aslında öksürük çoğu zaman hastalık olarak değerlendirilse de vücudumuz için bir savunma mekanızması oluşturmaktadır. Boğazım ve solunum yollarımız bu sayede temizlenmiş olur.  Bir çok çeşiti bulunan öksürük balgamlı, balgamsız, kuru, akut ve kronik şekillerde karşımıza çıkabilmektedir.
Balgamsız öksürüğe daha çok boğazda rastlanır ve kuru ve bir öksürüktür. Eğer öksürük sırasında kişilerde balgam da görülüyor ise buna prodüktif öksürük de denilmektedir.Öksürükler genellikle tedavi edilir ve kısa süreli olarak karşımıza çıkar. Fakat bazı öksürükler 3 haftadan uzun sürerek kronik öksürük adını alırlar.
Yaşadığımız bazı rahatsızlıklar sonucunda öksürük problemi çekebiliriz. Nezle, grip, astım, geniz akıntısı, reflü, kalp yetmezliği, tüberküloz gibi hastalıklar sonucunda daha çok kuru öksürük ile karşılaşırız. Bazı durumlarda uzmanlar öksürük nedenlerinin psikojik olduğunu vurgularlar. Fazla sigara tüketimi de öksürüğü tetikleyen bir diğer etkendir. Öksürüğe ne iyi gelir?
Öksürüğün süresi ve ne şekilde ortaya çıktığı bize öksürüğün kaynağı hakkında bilgi vermektedir.  Üst solunum yolu enfeksiyonlarında daha çık kuru ve balgamsız öksürük görülür. Eğer kişilerde astım rahatsızlığı bulunuyorsa öksürük gülme, ağlama ve yapılan egzersizler sırasında ortaya çıkar. Enfeksiyon kaynaklı durumlarda ise öksürük gürültü bir şekilde görülür.

• Öksürük şikayetlerinizi gidermek için yapacağınız ilk işlem bol bol sıvı tüketmeniz olacaktır. gün içerisinde yaklaşık olarak 8 bardak kadar su içmeniz boğazının nemli kalmasını sağlayacak ve öksürük rahatsızlığınızı azaltacaktır.

• İçerisinde bol miktarda antibiyotik bulundurması nedeni ile kekik ve bal karışımı ile elde edeceğiniz çay size iyi gelecektir. Üst solunum yollarında enfeksiyonları bu karışım ile giderebilirsiniz. Özellikle bronşit tedavilerinde çok tercih edilen bir yöntemdir. Bal ve kekiği karıştırarak macun şekilde yiyebilirsiniz. Bunun yerine bir su bardağı sıcak su içerisine bir tatlı kaşığı bal ve biraz da kekik ekleyerek demlendikten sonra içebilirsiniz.

• Solunum yollarında bulunan balgamların dışarı atılmasını ve öksürüğün giderilmesini sağlayan etkili bir diğer bitki de karabiberdir. Hazırlayacağınız karabiber çayına bir miktar da bal eklemeniz etkisini artıracaktır. Bir çay kaşığı karabiberi bir su bardağı sıcak su içerisine ilave ediniz. Biraz da bal ekleyerek elde edilen çayı içebilirsiniz.

• Ilık sütün boğazda oluşan gıcık hislerini giderici ve balgam sökücü etkileri bulunmaktadır. Bu yüzden özellikle gece uyku esnasında sizi rahatsız edecek öksürük şikayetlerinizi gidermek için bir bardak süt içebilirsiniz.

• Grip, soğuk algınlığı gibi kışın çok sık yaşadığımız rahatsızlıklar sonucunda oluşan öksürük problemlerinin giderilmesi için bol miktarda C vitamini tüketmeniz gerekmetedir. Bu sayede bağışıklık sisteminiz kuvvetlenecektir ve öksürük şikayetleriniz azalacaktır.
• Pekmez her yerden temin edebileceğiniz ve evinizin bir köşesinde tutmanız gereken doğal bir şifa deposudur. Öksürüklere karşı da büyük etkileri bulunmaktadır. Ilık olarak tüketeceğiniz pekmez sayesinde balgamın dışarı atılmasını sağlayabilir ve öksürüklerinizi giderebilirsiniz. Bunun yanı sıra gece yatmadan önce yiyeceğiniz iki kaşık pekmez de rahat bir uyku çekmenizi sağlayacaktır.

Bakmadan Geçme