Ordu'da köylere estetik

Ordu'da kırsal alanda bulunan evlerin Karadeniz'in geleneksel mimarisinin dışında gelişi güzel betonarme inşa edilmesi ve giderek imar kirliliği oluşturması Ordu Büyükşehir Belediyesini harekete geçirdi.Kendine özgü ayrı bir mimari anlayış...

Ordu'da köylere estetik

Ordu’da kırsal alanda bulunan evlerin Karadeniz’in geleneksel mimarisinin dışında gelişi güzel betonarme inşa edilmesi ve giderek imar kirliliği oluşturması Ordu Büyükşehir Belediyesini harekete geçirdi.

Kendine özgü ayrı bir mimari anlayış ve geleneksel ev tipi olan Doğu Karadeniz’in kırsal kesimindeki evlerin mimari estetikten uzak inşa edilmesi gelecekte büyük problem olarak görülüyor. Eski Karadeniz evlerinin restore edilerek geleceğe kazandırılmak için çalışmalar yapıldığı günümüzde yeni inşa edilen evlerin estetikten uzak olması yetkilileri düşündürüyor. Bu konuda öncü bir çalışma başlatan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu’nun kırsal alanında inşa edilecek evler için 12 tip ev projesi hazırlattı. Yöre mimarisinin korunduğu yeni tip projelerin bundan sonraki süreçte zorunlu hale getirileceği belirtildi. Bundan sonra kırsal alanda inşa edilecek evlerin bu tip projelere göre inşaatına izin verileceği kaydedildi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Büyükşehir olunmasıyla köyden mahalleye dönüşen ancak kırsal kesim özelliğini halen sürdüren yerleşim yerlerinde imar kirliliğine son verileceğini açıkladı. Bu amaçla kırsal alanda uygulanmak üzere 12 tip ev projesinin hazırlandığını ve bunun kesinlikle uygulanacağını belirten Yılmaz, “Köylerimizde ev çalışması yapacağız. İlimizi temsil eden düz arazi, eğimli arazi, katlı ve katsız binalar için 12 tip ev modeli getirdik. Bu projeler uygulanacak. Bölge mimarisini yansıtan çalışmalar yapılacak. Biz bu projeleri ilçelerin imar müdürlüklerine yazıyla göndereceğiz” diye konuştu.

“Geleneksel mimarisi korumak zorundayız”Geleneksel Karadeniz mimarisinin korunması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Dağları, bitki örtüsü ve iklimiyle Türkiye’nin diğer coğrafi bölgelerinden farklılıklar gösteren Karadeniz Bölgesi, mimarisiyle özeldir. Mimari eserlerinin oluşturulmasında kullanılan geleneksel malzeme, ağırlıklı olarak ahşap ağırlıklıdır. Bölgede, babadan oğula aktarılan yöntemlerle ahşaptan oluşturulan yapılar tip ve kullanılış amacı açısından bölgeye geleneksel özellikler kazandırdı. Geleneksel malzeme ve yöntemlerle inşa edilerek günümüze kadar ulaşabilmiş bölge mimari ve estetiği, ne yazık ki modern malzeme ve teknik karşısında yenik düşüyor ve giderek kayboluyor. Bu durumu önlemek için bu çalışmayı yaptık. Başka ülkelerin yöresel mimarisini kıskanırken kendi yöremizde kendi mimarisi estetiğimizi korumak ve uygulamak zorundayız” diye konuştu.