Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Malatya'da Yarışıyor

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen 13. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Malatya Bölge Yarışması açılış programına katıldı.

Vali Aydın Baruş, Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile İnönü Üniversitesi paydaşlığında Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen 13. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Malatya Bölge Yarışması açılış programına katıldı. 
Açılış öncesi Vali Aydın Baruş yaptığı konuşmasında, “Bugün TÜBİTAK ve İnönü üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Ortaokul proje yarışmasına hoş geldiniz. Burada her yaş gurubundan sevgili çocuklarımızı, öğrencilerimizi görmenin mutluluğu içerisindeyiz. Dünya ülkeleri arasında kalkınmaya ve egemenliğe yönelik amansız bir yarışma var. Kalkınma sadece ekonomik anlamda değil, hem sosyal anlamda hem de kültürel anlamda kalkınmadan bahsediyoruz. Tabi bu kalkınma hamlesinin başlangıç noktası insan. Çünkü insan kaynağını gerekli şekilde değerlendiremeyen, insanın eğitimine önem vermeyen ülkeler bu yarışta geri kalıyorlar. Kalkınmanın temeli üretim, bu üretimi fikir ve değer anlamında kastediyorum. Bu alanda başarılı olursanız, insan kaynağınızı iyi eğitirseniz gelecekte de biraz önce kastettiğim alanlarda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olursunuz ve egemenlik yarışında geri kalmaksızın, bağımsızlığınızı koruyabilirsiniz. Eğer kullandığınız bilgileri, teknolojiyi dışardan hazır satın alır hale gelmişseniz, aynı zamanda ekonomik alanda değil sadece sosyal alanda da, kültürel alanda da o değeri satın aldığınız ülkelerin egemenliğini kabul etmişsiniz demektir. Bu anlamda yeni nesillerimizin araştırmaya ve üretime yöneltilmesi çok büyük önem taşıyor. Çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren merak duyguları ile motive edilmesi ve yenilikler ortaya koymaya teşvik edilmesi son derece önemli. Bu manada TÜBİTAK ve İnönü Üniversitesinin bugün gerçekleştirmiş olduğu bölgesel yarışma öncesinde 820 proje yarıştı. Bu projelerde 100 tanesi bu sergiye katılmaya hak kazandı ve bu projeler arasında yapılacak değerlendirme neticesinde de 10 alanda 15 proje Türkiye genelinde yarışmaya katılacak. Ben buradan bütün öğrencilerimize sonsuz başarılar diliyorum. Gerek bu sergi öncesinde gerekse bu sergiye katılarak yeni projeler üreten yeni değerler ortaya koyan sevgili öğrencilerimizi tek tek tebrik ediyorum. Türkiye onların sayesinde gelecekte bağımsız ve güçlü bir Türkiye olma yönünde hızla ilerleyecektir. Sergimizin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.
Yarışma kapsamında bölge sergisine birinci aşamada biyoloji, coğrafya, değerler eğitimi, fizik, kimya, matematik, tarih, teknolojik tasarım, Türkçe ve yazılım alanlarında Adıyaman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Mardin, Şanlıurfa ve Tunceli olmak üzere 8 ilden toplam 820 proje başvururken içlerinden 100 proje Malatya Bölge Sergisine katılmaya hak kazandı.
İlimizden 264 proje başvurusunun yapıldığı 53 projenin 25-28 Mart 2019 tarihleri arasında Bölge Sergisine katılmaya hak kazandığı yarışmada alanlarında birinci olan projeler 29 Nisan-03 Mayıs 2019 tarihleri arasında Ankara’da yapılacak final yarışmasına katılacaktır.

Açılış programına Vali Aydın Baruş, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay  Karabulut, Malatya POMEM Müdürü Faruk Nalçacı Rektör Yardımcısı ve TÜBİTAK Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Bakmadan Geçme