Sınava günler kala uzmanından tavsiyeler

10-11 Haziran günlerinde yapılacak olan LYS'lere TS puan türünden öğrenci alacak bölümlere yerleşmek isteyen adaylar 10 Haziran Cumartesi Sosyal Bilimler sınavına, TM ve MF puan türlerinden öğrenci alacak bölümlere yerleşmek isteyen adaylar...

10-11 Haziran günlerinde yapılacak olan LYS’lere; TS puan türünden öğrenci alacak bölümlere yerleşmek isteyen adaylar 10 Haziran Cumartesi Sosyal Bilimler sınavına, TM ve MF puan türlerinden öğrenci alacak bölümlere yerleşmek isteyen adaylar ise 11 Haziran Pazar günü Matematik-Geometri sınavına katılacaklar. Sınava sayılı günler kala Nişantaşı Üniversitesi Rehberlik Kariyer ve Daire Başkanı Nazik Kösegil de öğrencilere önerilerde bulundu.

Kösegil; “Özellikle tüm testlere katılacak öğrenciler için heyecanlı bir süreç olacak. Sınav yaklaştıkça öğrencinin hem fiziksel hem psikolojik hem de akademik olarak hazır olmaları gerekiyor. Sınava fiziksel anlamda hazırlıklı girebilmek için uyku düzeni, yemek düzeni ve bedensel sağlığa dikkat edilmeli. Uykusuzluk sınav kaygısını tetikleyen en önemli unsurlardan biridir. Dolayısıyla sınavdan önce sağlıklı bir uyku düzeni kurmak çok önemli. Böylece sınav sabahı uykusuzluk problemi yaşanmayacaktır. Sınav öncesi yenilen yemekler de sınav kaygısını düzenlemekte etkilidir. Özellikle sınava katılan yaş grubunun fast food dediğimiz yemek alışkanlığı maalesef kaygıyı düzeyini direkt etkilemektedir. Sınav günü yaklaştıkça az yağlı, sebze ağırlıklı yiyecekler tüketilmeli ve kafeinli içecekler tüketmek yerine bol bol su içilmeli. Sınav sabahı ise öğrencinin doyurucu bir kahvaltı yaparak evden çıkmak, sınav anında acıkmasını önleyecek ve psikolojik olarak rahatlamasına destek olacaktır. Tüm bunlarla birlikte sınav öncesi günlerde öğrencinin fiziksel etkinliklerine dikkat etmesi gerekiyor. Sınav gününe fiziksel bir rahatsızlıkla (kol kırılması vs.) katılmamak için öğrencinin fiziksel etkinliklerde kendine çok dikkat etmesi önemlidir” dedi.

Sınava psikolojik olarak hazırlanırken ise öğrenci kadar çevresinin de dikkat etmesi gereken durumlar olduğuna dikkat çeken Kösegil; “Sınav sürecinde bulunan herkesin ve çevresinin öncelikle sınav öncesi yaşanan kaygı-heyecan durumunun doğal olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bu sınav kaygı düzeyinde öğrenciyi sınav anında olumsuz etkileyecek düzeye inmesi ya da çıkması gibi normal olmayan durumunu engelleyebilirsek kaygının öğrenciye olumlu etkileri olacaktır. Sınav kaygısının normal sınırları aştığını anlayabilmek için öğrencinin kendini dinlemesi gerekiyor. Sınav anında öğrencide ; hızlı kalp atışları / çarpıntı, terleme, üşüme, kızarma-sararma, telaş, mide bulantıları, baş ağrıları, sinirlilik, gerginlik, ağızda kuruluk, konsantrasyon bozukluğu vb. gibi değişiklikler yaşanmaya başlandıysa kaygı düzeyi değişmeye başlamıştır. Bu durumda öğrenci aklındaki tüm olumsuz düşünceleri bırakarak kendini motive edecek ve duruma çözümler üretebilecek durumları düşünmelidir. Her olumlu düşünce birçok olumsuz düşüncenin dağılmasına yardımcı olacaktır. Örneğin;

Yapmam gereken nedir? Yapabildiğimin en iyisini yapmamın bana ne zararı olabilir? Ne kaybederim?

Yeterli zamanımın olmadığı doğru, ancak olan zamanımı en etkili şekilde nasıl kullanabilirim?

Tüm materyalleri çalışamasam bile, önemli bölümlere öncelik vererek sınava hazırlanabilirim, hiç olmazsa bu bölümlerden puan kazanırım.

Hangi sorular sıklıkla soruluyorsa onlardan başlamalıyım.

Kösegil sınav yaklaştıkça yapılacak olan akademik hazırlıkta ise dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle özetledi; “En önemli nokta; kalan birkaç günün tüm eksiklikleri kapatmayacağını kabul etmektir. Son günlerde yoğun çalışmalar yapmak yerine deneme çözmeye devam etmek, bilinen konularda olabildiğince farklı soru çözerek bu konuları pekiştirmek, hiç bilinmeyen konuyu çalışmamak sınav motivasyon düzeyini olumlu etkileyecektir. Birden ders çalışmayı bırakmak da doğru değildir. Çalışma yoğunluğunu azaltmak ve sınav öncesi öğlenden itibaren ders çalışmayı sonlandırarak dinlenilmeli, sınavla konuları ile ilgili gergin ve olumsuz düşünceler bir kenara bırakılmalı. Bunun içinde bu vakitleri öğrenci sevdiği müzikleri dinleyerek, sevdiği filmi izleyerek ya da havaların güzel oluşundan faydalanıp açık hava yürüyüşü yaparak değerlendirebilir.”Sınav anına dair taktiklerle ilgili de, “Bir soruyu cevaplarken aklınıza başka bir soru ile ilgili bir bilgi ya da düşünce gelirse, başka bir kağıda kısaca not edin, o sorunun cevabını düşünerek vakit kaybetmeyin ve dikkatinizi dağıtmayın, dikkatinizin dağılması ve konsantrasyonunuzun bozulması yeniden kaygılanmanıza neden olur, konsantrasyonunuz bozulur ve kaygı düzeyiniz yükselirse, o ana kadar çok iyi gittiğinizi göz önünde bulundurun ve sınava devam edin, kaygınıza teslim olmayın ve bu durum ile baş edebileceğinizi unutmayın” diye tavsiyelerde bulundu.

Bakmadan Geçme