Van'da 'Barış ve Kardeşlik Sofrası''

Van'ın Gevaş Belediyesince, Akdamar Adası'ndaki Surp Haç Kilisesi'nde 3 yıl aradan sonra gerçekleştirilen ayin sonrası 'Barış ve Kardeşlik Sofrası' kuruldu.

Van'ın Gevaş Belediyesince, Akdamar Adası'ndaki Surp Haç Kilisesi'nde 3 yıl aradan sonra gerçekleştirilen ayin sonrası "Barış ve Kardeşlik Sofrası" kuruldu.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, "Van olarak, Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak Cumhurbaşkanımızın önderliğinde terörle mücadele konusundaki kararlılığımız devam ediyor. Şu anda ilimizde, bölgemizde terör olayları ciddi şekilde baskı altına alındı. Terör örgütü mensupları hareket edemez duruma geldi"

Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, "Kardeşler, sevgi çerçevesinde yan yana gelir ve sahip olduklarını paylaşırlar. Burada din, dil, mezhep ayrımı olamaz. Müslüman'ı, Hristiyan'ıyla insan olan herkes bu masayı paylaşır. Bundan dolayı sadece Türkiye'de bu sofrayı görebilirsiniz. Başka hiçbir yerde göremezsiniz"

 VAN  - Van'ın Gevaş Belediyesince, Akdamar Adası'ndaki Surp Haç Kilisesi'nde 3 yıl aradan sonra gerçekleştirilen ayin sonrası "Barış ve Kardeşlik Sofrası" kuruldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan Surp Haç Kilisesi'nde düzenlenen ayine katılan din adamları ve vatandaşlar, Gevaş Belediyesi'nce kurulan "Barış ve Kardeşlik Sofrası"nda bir araya geldi. 

İlçe merkezindeki parkta verilen yemekte konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, kent olarak 3 yıl aradan sonra Akdamar Adası'nda Türkiye Ermenilerinin yeniden bir ayinle aralarında bulunmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

"Terörle mücadelemiz devam edecek"

Huzur ortamının sağlanmasıyla bugün örneğini yaşadıkları bu güzel organizasyon gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını belirten Zorluoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Ermeni kardeşlerimiz ve Türkiye dışından gelen insanlar kendi dünyalarında dini vecibelerinin gereğini yerine getirdiler. Diğer taraftan da biz Van halkı olarak Ermeni asıllı kardeşlerimizle bir araya gelme imkanı bulduk. Bu organizasyon yurt içi ve dışından çok fazla ilgi gördü. Turizm noktasında iddialı olan ilimize büyük bir katkı sağladı. Bundan sonraki yıllarda bu organizasyon kesintisiz şekilde devam edecek inşallah. Van ve Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak Cumhurbaşkanımızın önderliğinde terörle mücadele konusundaki kararlılığımız devam ediyor. Şu anda ilimizde, bölgemizde terör olayları ciddi şekilde baskı altına alındı. Terör örgütü mensupları hareket edemez duruma geldi. Her yerde, her bir metrekarede devletimiz tam anlamıyla asayişi sağlamıştır, bundan sonra da her türlü tedbiri alacağız."

Ayin sonrasında kurulan sofrada bir araya geldiklerini dile getiren Zorluoğlu, sofrayı, aşı, kendileriyle paylaştıkları için Ermeni vatandaşlara teşekkür etti.

- "Bu ortamı başka bir yerde göremezsiniz"

Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan da katılımcıları "Esselamu Aleyküm" diyerek selamladı. 

Gevaş'ta "Barış ve Kardeşlik Sofrası" ile ortaya çıkan tablonun dünyanın hiçbir yerinde görülemeyeceğini vurgulayan Ateşyan, şunları kaydetti:

"Kardeşler, sevgi çerçevesinde yan yana gelir ve sahip olduklarını paylaşırlar. Burada din, dil, mezhep ayrımı olamaz. Müslüman'ı, Hristiyan'ıyla insan olan herkes bu masayı paylaşır. Bundan dolayı sadece Türkiye'de bu sofrayı görebilirsiniz. Başka hiçbir yerde göremezsiniz. Türkiye Ermeni Patrikliğini Fatih Sultan Mehmet bizzat kurmuştur. Tarihte tek Ermenilere bir ferman verildi 'Milleti sadıka' diye. Biz bu toprakların çocuklarıyız. Binlerce yıldır varız ve birlikte yaşıyoruz. Osmanlı döneminde birbirimizin cenazesinde gözyaşı döktük, düğünlerimizde göbek attık. Böyle iki toplum, tarih üstünde yoktur bu kadar iç içe yaşayan."

Ateşyan, tekrar o günleri hep birlikte yaşamak istediklerini ifade ederek kardeşçe, sevgiyi, adaleti paylaşarak, birlik, beraberlik içinde kucaklaşmayı dilediklerini aktardı. 

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan ise Barış ve Kardeşlik Sofrası'nın ilkini 2014'te yapılan ayin sonrasında düzenlediklerini anımsattı. 

Büyük bir milletin parçaları olduklarını ifade eden Hakan, "Toplumumuza, milletimize bu gözle bakıyoruz. Gevaş'a bakıldığında İslam ve Hristiyan döneminden kalan nadide tarihi eserler var. Türkiye'deki şu anda başkanlığını Aram Ateşyan'ın yürüttüğü Ermeni kilisemiz İstanbul'u fethettikten sonra Fatih Sultan Mehmet'in desteğiyle kurulan bir dini yapıdır. Esasında bizim medeniyetimizin bir ürünüdür." diye konuştu.

Yemeğe, Gevaş Kaymakamı İshak Çınar, AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal, Abdulahat Arvas, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, kurum amirleri, ayine katılan Ermeni vatandaşlar ile ilçe sakinleri katıldı. 

Bakmadan Geçme