22. Dünya Petrol Kongresi'ne geri sayım başladı

İstanbul'da 9-13 Temmuz 2017 tarihleri arasında Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşecek 22. Dünya Petrol Kongresi'ne geri sayım başladı.

22. Dünya Petrol Kongresi'ne geri sayım başladı

İstanbul’da 9-13 Temmuz 2017 tarihleri arasında Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşecek 22. Dünya Petrol Kongresi’ne geri sayım başladı.

Petrol dünyasının gözü, 9-13 Temmuz 2017 tarihleri arasında İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşecek 22. Dünya Petrol Kongresi’ne çevrildi. Siyaset, iş ve akademi dünyasının ileri gelen isimlerini bir araya getirecek zirvenin konuşmacıları arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Bahreyn Petrol Bakanı Shaikh Mohammed Bin Khalifa Al Khalifa, Hindistan Petrol ve Doğalgaz Bakanı Shri Dharmendra Pradhan gibi önemli isimler yer alıyor. 5 gün sürecek kongreye ayrıca aralarında BP Grubu CEO’su Bob Dudley, ExxonMobil CEO’su Darren W. Woods, Total CEO’su Patrick Pouyanne, Saudi Aramco Başkanı ve CEO’su Amin H. Nasser, Shell Grubu CEO’su Ben Van Buerden, OPEC Genel Sekreteri He Mohammad Sanusi Barkindo gibi önde gelen enerji firmalarının üst düzey yöneticileri katılacak. Petrol ve doğalgaz endüstrisinin olimpiyatları olarak bilinen kongrede, 100’den fazla ülkeden yaklaşık 50 hükümet temsilcisi, 500 üst düzey yönetici, 650 uzman seviyesinde olmak üzere 20 bini aşkın katılımcı İstanbul’da ağırlanacak. Kongre kapsamında yapılacak yuvarlak masa toplantıları, çalışma grupları, teknik forumlar ve panellerde küresel petrol sektörü, konvansiyonel ve ankonvansiyonel petrol ve doğalgaz kaynaklarının geleceği, enerji verimliliğine yönelik küresel politikalar, düşük karbonlu çözümler, altyapı ve yatırım imkânları gibi konular ele alınacak. Ayrıca, ev sahibi ülke olan Türkiye’yi ve Türkiye’nin petrol ve gaz sektöründeki gelişimini ele alan oturumlar düzenlenecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin yürüttüğü enerji diplomasisinin temelinde enerji kaynaklarının ihtilaf ve çatışmaların değil işbirliği, barış ve refahın kaynağı olabileceği anlayışının yattığını belirtti. Albayrak, “Özellikle bölge ülkelerinin içine düştüğü siyasi türbülansta Türkiye güçlü, güvenilir ve sürdürülebilir enerji politikaları ile bölgesel enerji arz güvenliğinin sağlanması için enerjinin tedariki, transferi ve uluslararası pazarlara ulaştırılması noktasında çok hayati ve kritik bir rol ifa ediyor. ’Barış için Paylaş’ temelinde inşa ettiğimiz enerji politikamız, bölgemizin siyasi ve ekonomik istikrara kavuşmasında önemli bir referans kaynağı olacak. Böylesi bir geçiş döneminde 22. Dünya Petrol Kongresi’nde alınacak kararların bölgesel ve küresel enerji politikalarının şekillenmesinde dönüm noktası olacağına inanıyorum” dedi.

Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü ve Dünya Petrol Konseyi (WPC) Türk Milli Komitesi Başkanı Besim Şişman ise, "Sektörü doğrudan veya dolaylı etkileyen ekonomi, teknoloji, işbirliği gibi bütün bileşenlerin bütüncül yaklaşım ile ele alınacağı 22. Dünya Petrol Kongresi, şirketlere ve ülkelere yeni dönemdeki stratejik pozisyonlarını güçlendirerek yeni kararlar almalarına yardımcı olacak. Sektörün tüm paydaşlarını 9-13 Temmuz 2017’de 22. Dünya Petrol Kongresi’ne İstanbul’a bekliyoruz" dedi.

Türkiye’nin enerji ticaret merkezi olma hedefinin gerçekleşebilmesi için belirli riskleri alması gerektiğini belirten Dünya Petrol Konseyi Başkanı Jozsef Laszlo Tothise da şunları söyledi:“Enerji ticaret merkezi olma hedefi, hidrokarbon kaynaklarına sahip ülkelerle yapılan birebir anlaşmalara bağlı. Türkiye, Orta Asya, Akdeniz, Avrupa ve bu bölgeler üzerinden geçen tüm rotalar için önemli bir geçiş merkezi. Önemli coğrafi pozisyona sahip. Ancak Türkiye kendi kaynağı olmadığı için hem yönetimsel hem de finansal risk almak zorunda. Türkiye yeterli yer altı deposu kurarsa, risk alarak doğalgaz satın alıp Avrupa ile boru hattı bağlantılarını geliştirirse, bu bir ticari faaliyete dönüşür. Kongrede bu konuda bir oturum olacak.”