Afyonkarahisar'daki Amorium antik kentinde kazı çalışmaları başladı
Tarihi Milattan Önce (M.Ö.) 2000' li yıllara dayanan Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde Amorium antik kentinde 35 kişilik bir ekiple kazı çalışması başlatıldı.Kazı çalışması ile ilgili bir açıklama yapan Afyonkarahisar İl Kültür...
Tarihi Milattan Önce (M.Ö.) 2000’ li yıllara dayanan Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde Amorium antik kentinde 35 kişilik bir ekiple kazı çalışması başlatıldı.
Kazı çalışması ile ilgili bir açıklama yapan Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Tanır, antik şehirleri ve kültür varlıklarını insanlığın ortak değeri olarak görüldüğünü hatırlatarak, Amorium kazısının Afyonkarahisar’da, süregelen kazılardan en önemlisi olduğunu vurguladı. Kazının kentin tarihine ışık tutacak nitelikte olduğunu vurgulayan Tanır, “Amaorium kazısı üzerinde özenle duruyoruz. Doç Dr. Zeliha Demirel Gökalp başkanlığında yerli ve yabancı 35 kişilik bir ekiple kazı çalışmalarına başlandı. Amorium Kazılarının önemli ve amacı, Roma ile Osmanlı dönemleri arasında kentteki yerleşimin incelenmesidir. Söz konusu kazı çalışmaları Ortaçağda Anadolu’da kentsel, idari ve kültürel gelişime ilişkin mevcut boşluğun doldurulmasına büyük katkı sağlamıştır. İlimize ve ülkemize hayırlı olsun. Emirdağ İlçesi, Amorium Antik Kenti‘nde Anadolu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümümden Doç. Dr. Zeliha Demirel Gökalp başkanlığındaki kazı çalışmalarına 10 Temmuz 2017 tarihinde başlamıştır. Bakanlık temsilcisi olarak Afyonkarahisar Müzesinde Sanat Tarihçi Nergis Koçak görevlendirilmiştir. Kazı Çalışmalarının başlangıcında Müze Müdürü Mevlüt Üyümez ve komisyon olarak kazı evi depoları açılarak kazı başkanına teslim edilmiştir. Kazı çalışmalarının iki ay devam edeceğinin ön görülmektedir” dedi.
“Antik kentte ilk kazı çalışması 1987 yılında başladı”
Kazı çalışmasının yapıldığı bölgenin tarihi ile ilgili ise Tanır ,açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Amorium (Hisar), Ankara 170 kilometre (km) güneybatısında, Afyonkarahisar’ın 70 km kuzeydoğusunda ve Emirdağ ilçesinin 12 km doğusunda yer alan ve M.Ö.2000’ li yıllarında itibaren Hitit, Phryg, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kesintisiz yerleşim görmüş antik kenttir. Kent, Yukarı Şehir ve Aşağı Şehir olarak iki başlık altında değerlendirilmektedir. Alandaki en erken yerleşim merkezi Yukarı Şehir olarak adlandırılmış olan höyüğün bulunduğu bölgededir. Yukarı Şehir, höyüğün kenarlarında hala izleri görülebilen Bizans dönemi sur duvarlarıyla Aşağı Şehir’ de bütün şehri kuşattığı takip edilebilen bir koruma (sur) duvarlarıyla çevrilidir. Amorium’da ilk çalışmalar, 1987 yılında Prof. Dr. R. Martin Harrison tarafından bir yüzey araştırması ile başlamıştır. Harrison, 1988 yıllında Oxford Üniversitesi adına kazı izni alarak 1992 yılına kadar çalışmalara devam etmiştir. Kentin güneybatısındaki şehir surları ana sur duvarında, kentin güneyinde kalan ve Geç Roma- erken Bizans Dönemine tarihlenen ‘Büyük Bina’ olarak adlandırılmış alanda, Aşağı Şehir Bazilika‘ da ve Yukarı Şehir’de 14. yüzyıl sonu ve 19. yüzyıl sonuna tarihlenen ‘L’ açması olarak adlandırılmış alanda kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. İlk kazılarda Amorium’un MS. 6. yüzyıldan 11. yüzyılın sonuna kadar büyük bir yerleşime sahip olduğu ve Bizans şehrinin sadece yukarı şehirde yer alan höyükle sınırlı olmadığı, aşağı şehirdeki duvarlarla çevrilmiş alana kadar uzandığı anlaşılmıştır.
‘Amorium Kazıları Projesi’ 1993-2009 yılları arasında Dr. Chris S. Lightfoot tarafından devam ettirilmiştir. 2013 yılında Amorium kazı çalışmaları T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile Afyonkarahisar Müzesi başkanlığında ve Doç. Dr. Gökalp’in Bilimsel Danışmanlığında tarihleri arasında sürdürülmüştür.”