59 yaşındaki kadının 5 yıllık 'emekli maaşı' mücadelesi
Brüksel'deki mahkemenin verdiği boşanma kararının Türkiye'de 'usulsüz' olduğunu ortaya çıkaran ve Türk yargısının kararın 'tanınmaması' yönünde hüküm verdiği 59 yaşındaki kadın, vefat eden kocasından kalan emekli maaşını almak için verdiği mücadelede SGK engeline takıldı.
Brüksel'deki mahkemenin verdiği boşanma kararının Türkiye'de 'usulsüz' olduğunu ortaya çıkaran ve Türk yargısının kararın 'tanınmaması' yönünde hüküm verdiği 59 yaşındaki kadın, vefat eden kocasından kalan emekli maaşını almak için verdiği mücadelede SGK engeline takıldı.
Afyonkarahisar'da yaşayan Gülferah Çardak, 2009 yılında Bayram Çardak (69) ile evlenerek Brüksel'in Wilvord şehrine gitti. Yaşlı kadın eşi ile 1 yıl evli kaldıktan sonra iddialarına göre, eşinin çocukları tarafından eziyete uğrayınca kocası tarafından tekrar Afyonkarahisar'a gönderildi. Çardak, Türkiye'ye döndükten bir süre sonra büyük bir şok yaşayarak Belçika'da boşandığını öğrendi. Ancak kendisinin hiçbir şekilde haberinin olmadığı ve kesinlikle tebligat yapılmamasına rağmen 25 Eylül 2012 tarihinde eşi ile Brüksel Asliye Hukuk Mahkemesinin verdiği karar ile boşandığını öne süren Gülferah Çardak, daha sonra eşinin ağır bir hastalıkla mücadele etmeye başladığını öğrendi. Brüksel'deki boşanma olayının ardından eşi, avukatları aracılığı ile 16 Nisan 2013'de Afyonkarahisar Aile Mahkemesinde 'tanıma ve tenfiz' davası açtı. Yaklaşık 2 yıl süren dava sürecinde ise Bayram Çardak yakalandığı hastalığa yenik düşerek vefat etti. Türkiye'deki mahkemede hukuk mücadelesi veren yaşlı kadın, Belçika'da usulsüz bir şekilde boşandığını belirtip bunu ortaya çıkarmak için uzun süre uğraş verdi.
Mahkeme Brüksel'de sahtekarlık yapıldığına hükmetti
Türkiye'de Gülferah Çakmak'a karşı açılan tanıma ve tenfiz davasında hakim, Brüksel Asliye Hukuk Mahkemesinin verdiği kararın usulsüz bir boşanma olduğunu gerekçe göstererek 'tanınmama ve talebin reddine' karar verdi. Mahkeme ayrıca Brüksel'de olayda sahtekarlık yapıldığını ve bu yüzden de Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması yönünde de hüküm verdi.
SGK Brüksel'in verdiği kararı tanıyınca maaş alamadı
Kararın ardından her şeyin bittiğini ve hukuk mücadelesini kazandığını düşünen yaşlı kadın daha sonra eşinden kalan emekli maaşını almak için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurunca aldığı yanıt ile adeta yıkıldı. SGK, Türk yargısının Brüksel mahkemelerinin verdiği boşanma kararını tanımamasına hükmetmesine rağmen boşanma olayının gerçekleştiğini ve bu yüzden de eşinden kalan emekli maaşını almayacağını söyledi. Yani Brüksel'in verdiği kararı Türkiye mahkemeleri tanımadı fakat SGK tanıdı.
Maddi imkansızlıklar yüzünden Brüksel'e gidip dava açamadı Gülferah Çakmak, eşinden kalan emekli maaşını SGK'nın bağlamaması üzerine bu defa SGK'ya İş Mahkemesinde dava açtı. Ancak davayı kaybedince temyize götürerek beklemeye başladı. Bu arada Brüksel Ankara Başkonsolosluğu'na da başvuruda bulunan Çakmak 'bizim yapabileceğimiz bir şey yok, senin maaşını SGK bağlayacak' yanıtını aldı. SGK ise Çakmak'a 'Brüksel'de boşanmış olarak göründüğün için oraya dava açman lazım' yanıtını verdi. Maddi imkansızlıklar yüzünden Brüksel'e gidemeyen Gülferah Çakmak bu yüzden dava açamayınca yaklaşık 5 yıldan bu yana eşinden kalan emekli maaşını ve sosyal hakları alamıyor.