Adalet Bakanı Tunç: Cezasızlık algısıyla mücadele için önemli düzenlemeler geliyor
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bursa'ya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Osmangazi ilçesinde faaliyete geçecek olan Adli Tıp Kurumu Bursa Grup Başkanlığı açılışını gerçekleştirildi.
Bursa Adli Tıp Grup Başkanlığı hizmet binası açılış töreninde konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, son zamanlarda tartışılan, toplumu huzursuz eden cezasızlık algısıyla ilgili önemli düzenlemeler yapılacağını belirtti.
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bursa'ya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Osmangazi ilçesinde faaliyete geçecek olan Adli Tıp Kurumu Bursa Grup Başkanlığı açılışını gerçekleştirildi.
Düzenlenen açılış törenine, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Emniyet Müdürü Dr. Sabit Akın Zaimoğlu, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Yılmaz, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, milletvekilleri ve belediye başkanları katıldı.
"ATK kapasitesini güçlendirmeye devam edeceğiz"
Adli Tıp Grup Başkanlığı'nın, Bursa ve çevre illere de destek verecek bir bölge başkanlığı olacağını belirten Tunç, "Adlı Tıp Kurumu'muzun kapasitesini güçlendirmek, yargı süresince bilirkişilik anlamında, işlerin uygun yürütülmesi, teknolojinin imkanlarıyla yerine getirilmesi gayreti içerisindeyiz. Kurumsal yapısını daha da güçlendirecek, yeni ihtiyaç doğrultusunda yeni ihtisaslarla imkanlar sağlayacak kararnameler Resmi Gazete'de yayımlandı. 12. Kalkınma planında Adli Tıp'a ayrı bir yer ayrıldı. Dünyanın en ileri teknolojileriyle birlikte kapasitelerin güçlendirilmesi hedefi konuldu. Kurum teşkilatımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Uzmana ihtiyacımız var. Deprem zamanında uzmanlarımız gece gündüz demeden çalıştı, delilleri topladılar. ATK kapasitesini güçlendirmeye devam edeceğiz" dedi.
"Toplumdan gelen eleştirilere duyarsız kalmayız"
Yargının tüm kademelerinin görüşlerinin alınarak Yargı Reform Strateji Belgesinin hazırlandığını söyleyen Bakan Tunç, "Vatandaşlar da yargı alanında karşılaştığı problemleri internet sitemiz aracılığıyla bize gönderdi. Son zamanlarda tartışılan, toplumu huzursuz eden, cezasızlık algısıyla ilgili önemli düzenlemeler olacak. Ceza adalet sistemimiz, sadece cezalandırmadan ibaret değil. Suçu önlemek, kovuşturma aşamasının uzun sürmeden sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için Ceza İnfaz Kurumu'nda işlediği fiilin cezasını almak için düzenlemeler yapılıyor. Toplumdan gelen eleştiriler varsa buna duyarsız kalamayız. Endişeleri ortadan kaldıracak, günümüzde tartışılan suçlarla ilgili adli kontrol uygulamaları, denetimli serbestlik gibi eleştirileri dikkate alarak bir sonuca varılacak." diye belirtti.
"Sokakların güvensiz olduğu yönünde dezenformasyon oluşturmaya çalışanlar var"
Vatandaşların bir an önce adaletin tecelli etmesini istediğini ifade eden Tunç, "6 ay sonra davaların görülmesini istemiyor. Yargı hizmetinde çalışan her birinin desteğiyle vatandaşların adalete güveninin daha üst seviyeye çıkarmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yargı, hatalı kararları kendi mekanizması içerisinde zaten düzeltir. Vatandaşımızın memnuniyeti için çalışmalarımızı en üst seviyeye çıkarırız. Toplumda güvensizlik algısı oluşturmaya çalışan, Türkiye'nin sokaklarının güvensiz olduğu yönünde dezenformasyon oluşturmaya çalışanlara karşı biz daha çok çalışmaya devam edeceğiz." dedi.
"Hukuk devletinin olmazsa olmaz şartı bağımsız yargıdır"
Hukuk devletinin olmazsa olmaz şartının bağımsız yargı olduğunu söyleyen Tunç, "Mücadele edilebilmesi için fiziki imkanlar lazım. Tabi ki binalar yetmiyor. Kanunların teknolojinin, yeni suç tiplerinin ortaya çıkması ve çözüm olabilecek noktalarda o gelişmeleri gerçekleştirebilecek mevzuat olması lazım. Planlı bir çalışmayla, hedefler koyarak ve geniş kesimlerin görüşlerini alarak mevzuatın iyileştirmesi çalışmalarını bu güne kadar sürdürdük. Bu yenilemelerin sonrasında uygulamadan kaynaklanan problemler ortaya çıktığında da Yargı Reformu paketleriyle yeni değişiklik ihtiyaçlarını karşılama gayreti içerisinde olduk. Adalet Bakanlığımız, Strateji Başkanlığımız yargımızın tüm kademelerinin görüşlerini aldı. Baro, akademisyenlerimizi ve avukatlarımızı dinledik. Uygulayıcılarımızın çözüm önerilerini alıp kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdik. Bu kapsamlı çalışması çözüme kavuştuğunda Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacak" şeklinde konuştu.
"Geciken adalet, adalet değildir"
Hukuk alanında meslek seçiminde ilerlemek isteyenler için yapılan değişikliklere değinen Tunç, "Hakim ve savcılarımızın meslek öncesi iyi bir eşitim alması bizim için önemli. Hukuk Fakülteleri eğitimlerini güçlendirmeyi hedefliyoruz. Türkiye'nin en başarılı öğrencilerinin Hukuk Fakültesi'ne gitmesi lazım. Hukuk Fakültesi bittikten sonra Hukuk Mesleğine Giriş Sınavlarından 70 puan alanlar artık avukatlık stajı yapabilecek. Hakim ve savcılık isteyenlerin de bu puanları geçmesi gerekecek. Yardımcılıklarında ise 3 yıl boyunca hakim ve savcı yanında çalışmalılar hem de akademik sınavı geçmek zorunda olacaklar. Hukuk alanında ilerlemek isteyenler bu şekilde daha çok tecrübe kazanarak daha başarılı vazifelerini yapacaklar. Geciken adalet adalet değildir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Adli Tıp Kurumu Bursa Grup Başkanlığı binasının açılışını gerçekleştirdi ve protokol ile birlikte ATK Bursa Grup Başkanlığı binasını ziyaret ettiler.