Ali Yalçın'dan Öğretmen Strateji Belgesi 2017-2023'e ilişkin açıklama

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Öğretmen Strateji Belgesi 2017-2023'ün kağıt üzerinde kalmaya aday bir belge olduğunu savunarak, öğretmenlerin mesleki motivasyonlarını olumsuz etkileyecek politikalar yerine, öğretmenin rolünü arttırarak, motivasyonunu sağlayacak, adil kariyer sistemi ile öğretmenleri ödül merkezli cezbeden yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Öğretmen Strateji Belgesi 2017-2023'ün kağıt üzerinde kalmaya aday bir belge olduğunu savunarak, öğretmenlerin mesleki motivasyonlarını olumsuz etkileyecek politikalar yerine, öğretmenin rolünü arttırarak, motivasyonunu sağlayacak, adil kariyer sistemi ile öğretmenleri ödül merkezli cezbeden yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçen hafta açıklanan 'Öğretmen Strateji Belgesi 2017-2023' birçok tartışmayı da beraberinde getirmişti. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezi'nde konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Yalçın, 2011 yılında bu strateji belgesi gündeme getirildiğini ifade etti.

Son ortaya çıkan raporda bazı başlıkların kabul edilemez olduğunu söyleyen Yalçın, 'Bunlar üzerinde paydaşların uzlaştığı cümleler veya eylemleri içermiyor' ifadelerini kullandı.

Yalçın, strateji belgesinden beklenenin eğitim sisteminin niteliğinin arttırılması, öğretmen istihdamı, çalışma koşulları, öğretmenlerin yeterlilikleri ve sorun alanları, mevcut durumun tespiti olduğuna dikkat çekerek, 'Tespitleri öncelikle ortaya koyup, daha sonra devamında bunlara yönelik planları açıklamayı içermeli. Bu öğretmen strateji belgesi dikkate alındığında önemli başlıklar söz konusu. Öğretmen yetiştirme programında tercihin fakülteye girişten sonra yapılması konusu önemli. Eğitim fakültesi öğrencilerine diğer fakültelere geçiş hakkı verilmesi fikri doğru ve yerinde bir yaklaşım. Eğitim çalışanlarının bilimsel etkinliklere katılmasının teşvik edilmesi yine yerinde bir yaklaşım. Öğretmenlerin uluslararası çalışmalara katılım oranın arttırılması da, yerinde bir yaklaşım. Öğretmene yönelik şiddeti engelleyecek idari yaptırımları 'çalışacağız' demeleri, bu konunun gündeme alınmış olması önemli' diye konuştu.

'Strateji belgesi bu hali ile dikkate alındığında, strateji belgesinden ziyade yüksek öğretime ilişkin bir eylem planı gibi duruyor'

Strateji belgesinde itiraz edilmesi gereken başlıkların yer aldığını söyleyen Yalçın, 'İlk yaptığımız değerlendirmede olumlu kısımları ifade ederken bu belgede kesinlikle tartışmaya açık, kabul edilemeyecek başlıkların bulunduğunu da ifade etmiştik. Strateji belgesi bu hali ile dikkate alındığında, strateji belgesinden ziyade yüksek öğretime ilişkin bir eylem planı gibi duruyor. Dolayısıyla işin çoğunluğunu yüksek öğretim sistemine ilişkin yükümlülükler içerdiği okuyan herkes tarafından fark edilebilecek bir durum' değerlendirmesinde bulundu.

'Kağıt üzerinde kalmaya aday bir strateji belgesidir' diyen Yalçın, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

'Öğretmen strateji belgesinde bir ildeki hizmet süresi ortalama hizmet süresinin altında olan yerler var. Sosyo-ekonomik açıdan gelişmiş bölgelerle, gelişmeye ihtiyaç duyan noktalar arasında istihdam zorluğu yaşandığı biliniyor. Dolayısıyla 4 yıl süre ile sağlık mazereti dahi dikkate alınmayacak şekilde öğretmeni orada sözleşmeli olarak tutmak bir seçenek olarak bakanlık tarafından benimsendi. Bu adil ve insani bir yaklaşım değil bunun gözden geçirilmesi gerekiyor. Buradaki strateji belgesinde de ifade edilen dezavantajlı noktalarda görev yapan özendirici tedbirler bu tedbir değil. Özendirici tedbir bu noktada istihdamda güçlük çekilen yerlerde görev yapan personele ilişkin maddi bir makasın ön görülmesidir. Bunu mali bir yük getirir deyip görmeyip, başka yerlerde dolanmak boşa yorulmaktan başka bir şey değil. Aynı tartışmayı tekrar tekrar başlatmak anlamına gelir.'

'Sorunun kaynağı durmadan değişen eğitim politikaları'

Rapora ilişkin genel değerlendirmelerini anlatan Yalçın, raporun uygulanabilirliğinin zayıf olduğunu, çalışma barışına hizmet etmediğini ve kurumsal kargaşaya sebebiyet verebileceğini savundu. Yalçın, 'Öğretmenlere bir iyilik yapacaklarsa, motive etsinler, sorunun kaynağını 'öğretmenler' olarak görmesinler. Sorunun kaynağı durmadan değişen eğitim politikaları' dedi. Söz konusu belgenin tekrar gözden geçirilerek, revize edilmesi gerektiğini kaydetti.Yalçın, öğretmenlerin mesleki motivasyonlarını olumsuz etkileyecek politikalar yerine, öğretmenin rolünü arttırarak, motivasyonunu sağlayacak, adil kariyer sistemi ile öğretmenleri ödül merkezli cezbeden yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Bakmadan Geçme