Başkan Süleyman Boyraz Sıkıntılarla Tarım
Malatya'nın en fazla çiftçi üyesine sahip, örnek çalışmalara imza atan Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz çiftçilerin durumlarıyla ilgili 2021 yılının durum değerlendirmesini yaparak 2022 yılından beklentilerini dile getirdi.
Malatya'nın en fazla çiftçi üyesine sahip, örnek çalışmalara imza atan Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz çiftçilerin durumlarıyla ilgili 2021 yılının durum değerlendirmesini yaparak 2022 yılından beklentilerini dile getirdi.
Sıkıntılarla Tarım başlığıyla yayınladığı yazıda Başkan Boyraz;
“Çiftçimiz, pandeminin olumsuz etkilerinin kuraklıkla birleştiği 2021 yılına girdiğinde maliyetler %100'ün üzerinde artarken çiftçinin ürünleri para etmedi. Bütün olumsuz koşullara rağmen üretime devam eden çiftçi, devletten yeterli desteği alamadığı için borç yükü altında kaldı. Dolayısıyla üretici elindeki ürünü yok pahasına satmak zorunda kaldı. Ürünler tüccarın elinde geçtiği anda üç dört kat kârla tüketiciye ulaştı. Üretici kazanamadığı gibi tüketici de olumsuz etkilendi; kazanan tüccar oldu.
Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış enflasyonun üzerinde ürünlerin tarladaki fiyatı enflasyonun altında, marketteki fiyatı enflasyonun üstünde kalıyor. Üreten çiftçi para kazanamıyor, tüketiciler ise pahalı gıda tüketiyor. Tarımsal destekler 2021 yılına göre %12.5 artırılırken enflasyon TUİK verilerine göre %36.08 çıkıyor. Yaklaşık olarak %24 oranında tarımsal destekler artırılmalı ki çiftçimiz enflasyon karşısında ezilmesin. Bu anlamda tarıma yönelik bütçenin bir an önce artırılması gerekir.
Maliyet enflasyonu nedeniyle çiftçilerimiz gübre, mazot, elektrik ve ilaç kullanmaktan korkuyor veya daha az kullanıyor. Bu da üretimin azalmasına yol açar. Eğer üretim azalırsa tüketici de daha pahalıya ürün bulabilir. Gübrenin yoğun kullanılacağı ilkbahar döneminde üretimin aksamaması için artan gübre, mazot, ilaç ve elektrik fiyatlarına müdahale edilmesi veya sübvanse edilmesi gerekmektedir. Maliyetlerle ilgili sorunlar çözülmez ise 2022 yılı çiftçi ve dar gelirli tüketiciler için "sıkıntılar yılı" olacaktır.
Üretimin aksamaması için artan mazot ve gübre fiyatları acilen kontrol altına alınmalıdır. Aksi takdirde tarım sektörü açısından yüksek girdi maliyetlerine yönelik sorunlar 2021'in son çeyreğinde olduğu gibi 2022 yılında da çiftçimizin en büyük sıkıntısı olacaktır.
Önceden mazot ve gübre fiyatlarındaki artışlara kur bahane edilmekteydi. Kur yükselirken aynı hızda artan girdi fiyatları, kur gerilerken bırakın aynı oranda düşmeyi, yakın bir oranda dahi gerilemedi. Diğer taraftan fiyatların halen artış göstereceği söylentileri de bizleri tedirgin ediyor.
Yerli üretimin daha çok önem kazandığı pandemi döneminde tarımsal üretim sekteye uğratılmamalıdır. Acilen bu artışların önüne geçilmelidir. Maliyetlerdeki artış çiftçiye verilen desteklere yansıtılarak aynı oranında destekler de artırılmalıdır.” 11.01.2022
Süleyman BOYRAZ
Akçadağ Ziraat Odası Başkanı