Buğday üreticisinin imdadına ANTBİRLİK yetişti

Antalya'da çiftçiler buğday hasadına başladı. Buğdayın taban fiyatı tüccarda 90 kuruşken, bu sene ilk kez buğday alımı yapan Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) 1 TL'den satın alıyor. Üretici, düşük fiyat teklif eden tüccar yerine ürününü ANTBİRLİK'e vererek daha çok kazanıyor.

Antalya'da çiftçiler buğday hasadına başladı. Buğdayın taban fiyatı tüccarda 90 kuruşken, bu sene ilk kez buğday alımı yapan Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) 1 TL'den satın alıyor. Üretici, düşük fiyat teklif eden tüccar yerine ürününü ANTBİRLİK'e vererek daha çok kazanıyor.

Türkiye'nin ekili alanlarının yüzde 80'ini oluşturan buğday, geçtiğimiz sene yaklaşık 77 milyon dekar alanda ekildi ve 20 milyon 600 bin ton üretim sağlandı. Antalya'da ise 812 bin 935 dekarda ekim yapılırken, 178 bin 46 ton buğday elde edildi.

Buğday hasadının başlamasıyla Antalya'da bulunan çiftçiler ürünlerini satmaya başladı. Tüccar, buğdayın kilogram fiyatını 90 kuruştan satın alırken, bu yıl ilk kez buğday alımı gerçekleştiren ANTBİRLİK ise, 1 TL'den çiftçinin buğdayını almaya başladı.

ANTBİRLİK Genel Müdür Vekili İmdat Keskin, 1 Haziran'dan itibaren buğday alımına başladıklarını söyledi. 1952 yılından beri Antalya'da faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Keskin, 'Birliğimiz ortaklarından pamuk alan işleyen ve satan kurumdur. Ortaklarımızın her türlü ihtiyaçlarını temin ediyoruz. Ekimden hasada kalan zaman diliminde ağırlıklı olarak iş kolumuz pamuktur. Fakat bölgede ortaklarımız ve ortak olan üreticilerimizden yıllardan beri bize olan bir talebi vardı buğday alınması konusunda. Bu yılda ilk defa bölgemizde bunun alt yapı çalışmasını yaptık. Birliğimize bağlı Serik Kooperatifinde 1 Haziran'dan itibaren buğday alımına başladık' dedi.

'Buğday alış fiyatımız 1 TL'dir'

Türkiye'de 20 milyon ton civarında buğday üretimini olduğunu dile getiren İmdat Keskin, 'Antalya'da bu oran yıllara göre değişiklik gösteriyor ve 160-180 bin ton arasında değişiyor. Bizim özellikle çalıştığımız bölge olan sahil kesimi Serik, Manavgat, Aksu bölgelerinde yaklaşık olarak 70 bin tona yakın buğday üretimi yapılmakta. Özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bölgede alıcı olmaması sebebiyle tamamen tüccar vasıtasıyla alınıyor. Biz de bu yıl üreticilerimize ikinci bir alternatif sunmak amacıyla buğday alımına başladık. Alış fiyatımızda 1 TL'dir' ifadelerini kaydetti.

'Bizim verdiğimiz fiyattan aşağı tüccar mal alamaz ve satamaz'

1 Haziran'dan itibaren bin 600 ton buğday alıklarını belirten Keskin, 'Hedefimiz hasat sonuna kadar 4 bin ton buğday almak. Gelecek yıl için daha kapsamlı çalışarak bunu 10 bin tona kadar çıkarmayı düşünüyoruz. Seneye buradaki piyasa fiyatlarına göre alım yapacağız. Üreticinin satabileceği, kendi kuruluşu olan ANTBİRLİK onlara sahip çıkacaktır. Piyasada tüccara satarken en azından ANTBİRLİK'in fiyatı şu diyebilir. Almazsan ben ANTBİRLİK'e satacağım şeklinde elinde bir koz olduğu zaman malını çok daha iyi değerlendirmekte. Bizim amacımız budur. Bu durum bu yılda zaten gözüktü. Üreticiler mallarını ucuza satmadılar. Bizim verdiğimiz fiyattan aşağı tüccar mal alamaz ve satamaz' şeklinde konuştu.

'Buğdayımızı şu anda 1 TL civarında satıyoruz'

Bu yıl yaklaşık 70 dönüm kadar buğday yetiştirdiklerini ifade eden buğday üreticisi Fatih Yavuz, 'Üretimimiz bu sene çok güzel oldu. Dönümde yaklaşık olarak 700 kilogram buğday alıyoruz. ANTBİRLİK gibi büyük bir kuruluş bu yıl ilk kez buğday alması, fiyat açısından çiftçiyi sevindirdi ve yüzünü güldürdü. Buğdayımızı şu anda 1 TL civarında satıyoruz' dedi.

'Bu yıl ilk defa ANTBİRLİK buğday alımına başladı'ANTBİRLİK'in çiftçinin arkasında durduğunu söyleyen Yavuz, 'ANTBİRLİK'in ben buğdayı alıyorum demesi bile bizim yüzümüzü güldürüyor. Bu yıl da ilk defa ANTBİRLİK buğday alımına başladı. Çok da iyi yaptı. İnşallah hep böyle devam eder ve her zaman çiftçinin yüzü güler' diye konuştu.

Bakmadan Geçme