Diyabet hastaları ayaklarına gözü gibi bakmalı
Dr. Kardelen Sarıçiçek, şeker hastalarının ayaklarına gözü gibi bakmaları ve çok dikkatli davranması gerektiğini, özen gösterilmediğinde ayağın, hatta bacağın kaybedilmesine sebep olabileceği uyarısında bulundu.Kırklareli Vize İlçe...
Dr. Kardelen Sarıçiçek, şeker hastalarının ayaklarına gözü gibi bakmaları ve çok dikkatli davranması gerektiğini, özen gösterilmediğinde ayağın, hatta bacağın kaybedilmesine sebep olabileceği uyarısında bulundu.
Kırklareli Vize İlçe Devlet Hastanesi'nde görevli Dr. Kardelen Sarıçiçek, diyabetli kişiler için ayak bakımının dikkat edilmesi gereken en önemli konular arasında yer aldığını vurguladı. Dr. Sarıçiçek, 'Çünkü vücut ağırlığını taşıyan ve büyük baskı altında kalan ayaklar, yaralanmalara en açık organdır. Ayak sorunlarının çoğu, uygun olmayan ya da yetersiz ayak bakımı ve ayakkabı sorunları ile ortaya çıkar. Tırnakların yanlış kesilmesi, tırnak batması, nasırlar, kesik, ayakkabı vurması, yanık, parmak aralarında ve tırnaklardaki mantarlar en sık rastlanan ayak yarası sebepleri arasında yer alır. Ayak ve bacak damarlarındaki daralma ve benzeri dolaşım bozuklukları büyük önem taşıdığı için ayaklara ayrıca özen gösterilmesi gerekir. Tedavisiz ve kontrolsüz diyabette bacak ve ayaklardaki sinirlerin işlevleri bozularak, ağrı, sıcaklık ve dokunma hissinde azalma oluşabilir. Bunun sonucunda, hissedilmediği için yaralanmalar fark edilmez, olaya enfeksiyon eklenir ve yara fark edildiğinde tedavisi çok zorlaşmış olur. Ayrıca ayaklara batabilen çivi, iğne gibi yabancı cisimlerin ağrısının hissedilmemesi de iltihaplara zemin hazırlar. Çoraplardaki kıvrımlar, ayakkabı yaralanmaları, ayakkabı içinde kalmış küçük kum ve benzeri maddeler, ayaklarda tahriş ve küçük yaralanmalara neden olabilir. Ancak his kaybından dolayı ağrı fark edilmediği için de yara ilerler. Ayaklarının üşüdüğünden yakınan ve ısınmak için ayaklarını soba ve kalorifere yaklaştıran diyabetlilerde yanık da ortaya çıkabilir. Tırnak batmaları ağrı vermediği için, hasta enfeksiyon oluşup ayak şiştiğinde durumun farkına varır' dedi.
Diyabetli kişilerin, ayak kuruluğu, parmak aralarında mantar, ayaklarda kabarcık ve su toplamaları, nasır, ayaklarda üşüme, duyu ve dokunmada hissizlik, sigara içenlerde tırnaklarda kalınlaşma, şekil değişimi veya içe kıvrılma gibi durumlarda ayaklarının tehlike altında olduğunu bilerek, hızlıca tedaviye başlamaları gerektiğinin altını çizen Dr. Kardelen Sarıçiçek, şu uyarılarda bulundu:
'Parmak arası sandaletler kullanılmamalı''Diyabet hastaları ayak bakımı ve korunması için ayaklarını her gün ılık suyla yıkamalı yumuşak bir havlu ile parmak araları dahil özenle kurutmalıdır. Ayaklar, diyabetik ayak kremleri ile nemlendirmeli, çıplak ayakla evde ve dışarıda kesinlikle dolaşmamalıdır. Kullanılan ayakkabı ve terlikler çok bol ya da çok dar olmamalı, ayaklar, bir ayna yardımıyla olası kesik, yara, mantar ve kabarcıklar oluşma ihtimaline karşı kontrol edilmelidir. Nasırlar ve ölü dokular kesilmemeli, asit içeren nasır bantları kesinlikle kullanmamalıdır. Nasır bakımı uzman kişilerce yapılmalı, ayaklar, üşüdüğünde herhangi bir ısıtıcıya ya da sıcak cisme yaslayıp ısıtılmamalıdır. Bunun yerine yün çorap giyilmeli, ayak tırnakları, düz, köşeleri yuvarlak şekilde kesilmeli, ayakkabıların içi giyilmeden önce dikkatlice kontrol edilmelidir. Ayakkabı çorapsız olarak giyilmemeli. çoraplar, pamuklu ya da yünlü olmalı, sıkı olmayan yumuşak dokulu olanlar tercih edilmelidir. Ayakkabılar, rahat, yumuşak, deri tabanları kalın ve dikişsiz olmalıdır, Bayanların yazlık ayakkabıları önlerden kapalı olmalı, parmak arası sandaletler kullanılmamalıdır. Kesinlikle sigara içilmemelidir. Sağlık personelleri tarafından mutlaka görme engeli olan diyabetlilerin yakınları da ayak bakımı konusunda bilinçlendirilmelidir.'