En düşük emekli maaşı kaç TL olacak?

Milyonlarca emekliyi sevindirecek haber geldi! AK Parti'nin hazırladığı düzenleme ile en düşük emekli maaşı için büyük zam yolda. Bugün açıklanması beklenen düzenleme, maaşlara nasıl yansıyacak? En düşük emekli maaşı 10 bin TL'nin üzerinde olacak mı? Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, merak edilen tüm detayları açıkladı. İşte kök maaş, enflasyon farkı ve yasalaşma süreci hakkında bilinmesi gerekenler...
En düşük emekli maaşına düzenlemede son viraja girildi. AK Parti cephesinden yapılan açıklamada zam düzenlemesinin bugün açıklanacağı belirtildi. Peki hangi senaryolar masada? Bu ayki maaşlara yetişmesi mümkün mü? Sosyal güvenlik uzmanı en güçlü ihtimali açıkladı.

En düşük emekli maaşı alan ve maaşı kök maaşın altında olan milyonları ilgilendiren düzenleme için geri sayım başladı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada en düşük emekli maaşına yapılacak zamla ilgili, “Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Tahmin ediyorum yarın vergi mevzuatımız da var. Onlarla birlikte inşallah yarın Meclis Başkanlığımıza bunu arz etmeyi düşünüyoruz. Yarın bunu aziz milletimize paylaşırız” ifadelerini kullandı.

Kök maaşı 8 bin 17 TL'nin altında kalan 1.8 milyon emekli halihazırda 10 bin TL almaya devam ediyor. Kök maaşı 8 bin 17 TL ile 10 bin TL aralığında olanlar ise zam farkından yeterince yararlanamıyor. Peki en düşük emekli maaşı için konuşulan formüller neler? Bu hafta itibarıyla yasalaşması halinde zamlı maaşlar bu ayki maaş takvimine yetişir mi?

İŞTE KONUŞULAN FORMÜLER!

Milliyet'in haberine göre; konuyla ilgili tüm merak edilenleri açıklayan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Haziran ayı enflasyon verisi 1,64 olarak belirlendikten sonra 2024 ilk yarıyılının enflasyonu %24,73 olarak netleşmiş oldu.

SSS, Bağkur emeklilerimize belirlenen %24,73'lük enflasyon farkının maaşlara yansıyacağını söyleyebiliriz. Gelen enflasyon farkları kök aylıklara yansıdığı için 8.017,32 TL altındaki maaşlara %24,73 eklendiği zaman emekli maaşları taban aylık olan 10.000 TL kısmını geçemediğinden dolayı hükümet kanadı, ekonomi ekibi bir araya gelerek bir çalışma yapıldığını duyurdu. En düşük emekli maaşı için konuşulan formüller ise şu şekilde:

10.000 TL olan taban aylığı 11.500 , 12.000, 12.500, 13.000 TL'ye yükseltmek. Bu ihtimallerde ise bütçeye olası etki analizi ve kaç emekli sayısını etkilediği ile ilgili çalışmalar halen devam etmektedir.

EN GÜÇLÜ OLASILIK HANGİSİ?

Kamuoyuna yansıyan haberler dolayısıyla en çok 12.000 TL veya 12.500 TL arasında bir rakam belirleneceğini düşünüyorum. Ama enflasyon oranının %24,73 olmasından dolayı minimum %25 oranında taban aylığa zam yapılması gerekliliği kanaatindeyim.

YASAL SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Taban maaş artışı, seyyanen zam gibi ek ödemeler mutlaka Meclis sürecinden geçmelidir. Şu an Meclis'te bir torba yasa mevcut, buraya önerge şeklinde bir eklenti gerekmektedir.

Meclis'te plan ve bütçe görüşmeleri sonrası Meclis Genel Kurulu'na gelip onaylandıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanının imzalamasıyla birlikte Resmi Gazete'de yayımlanınca düzenleme resmen yürürlüğe girecektir.

ZAMLI MAAŞLAR BU AYA YETİŞİR Mİ?

Sayın Abdullah Güler bununla ilgili Kabine toplantısını işaret etmişti. Kabine toplantısının muhtemel olarak bugün olması planlanıyor. Emeklilerle alakalı bir gelişme olursa Meclis sürecine girilmesi lazım. Ayın 17'sinde Meclis'e sevk edilecektir.

Meclis sürecinden dolayı ödemelerin bu aya yetişmesi zor gözüküyor. Bu hafta ilgili madde Meclis sürecinden geçer ve yasalaşırsa ayın son haftasında hesaplara ek ödeme olarak yatabilir.

Ancak Meclis programına bakmak lazım. Şu anda Meclis'e vergi düzenlemelerinin gelmesi planlanıyor. Ayriyeten sokak köpekleri ile ilgili bir düzenleme görüşülmeye başlanacak. Sadece emeklilerle ilgili olan maddenin geçip de Resmi Gazete'de yayımlanma durumu olmuyor. Torba yasada birçok maddenin güncellenip Meclis'ten geçmesi lazım. O nedenle ödemeler bu ay biraz zor gözüküyor. Ağustos maaşlarına da kalabilir.

‘EMEKLİLERİMİZ İÇİN OLUMLU BULUYORUM'

Taban aylığın artırılmasını ekonomik sıkıntı içerisinde olan dar gelirli ve en alt seviyedeki emeklilerimiz için olumlu buluyorum. Ayrıca emekli maaşlarında özellikle kök aylık kısmına bir müdahale yapılmaz ise şöyle bir tehlike de bizi beklemektedir:

Her altı ayda bir taban aylığın artırılması özellikle emekli maaşlarının bir noktada birleşmesi, 3600 günlerde emekli olan ile 9000 günlerde emekli olana aynı maaşın verilmesi.

Asgari ücret ve 3 katına kadar aradaki farkla çalışanların zaman içerisinde maaşlarının aynı seviyeye çıkarılması emeklilerimiz içerisinde huzursuzluğa yol açacaktır. Hatta halen çalışmakta olan çalışanlar arasında da ‘nasıl olsa aynı maaşı alacağım' diye sigorta primlerinde kayıp kacağa yol açacağını da belirtmek isterim.

‘2000 SONRASINA DA İNTİBAK GELMELİ'

O yüzden 2000 öncesine yapılan intibak çalışmasının 2000 sonrasına da yapılması gerekliliği kanaatindeyim. Özellikle dar gelirli ve geçim derdi olan emeklilerimize mutlaka bir iyileştirme gerekmektedir.”

Bakmadan Geçme