Gürer: %57 zamlanan yem fiyatı karşısında süt %13 arttı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla verdiği soru önergesini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba yanıtladı. Gürer, önergesinde, artan maliyetler karşısında süt fiyatlarının yerinde saydığını belirtti. Bakan Fakıbaba ise süt üreticilerine yönelik uygulanan destekleme politikalarından bahsetti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem fiyatının yüzde 57 arttığı son 3 yılda sütte yüzde 13 oranında artış olduğunu belirterek, “Bu şartlarda üreticilere inek besletmek olası mıdır? Önlem alınması düşünülmekte midir” şeklinde soru yöneltti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise süt üretimini, verimi ve kaliteyi yükseltmek, uygulanan politikaların etkinliğini sağlamak, sektörün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak amacıyla, sektördeki tüm paydaşlar ve üreticilerle toplantılar yapıp tedbir aldıklarını söyledi.

Süt sektöründeki gelişmeler ve süt piyasalarının yakındantakip edildiğiniz anlatan Bakan Fakıbaba, günün koşulları dikkate alınarak gerekli destekleme politikalarının belirlendiğini vurguladı.

Gebe ve damızlık niteliğe sahip hayvanların kesimlerinin engellenmesine yönelik gerekli tedbirlerin alındığını ifade eden Bakan Fakıbaba “Bakanlığımızca çiğ süt desteği, üçer aylık dönemler halinde söz konusu dönem için geçerli olan girdi fiyatları, üretim maliyetleri, çiğ süt satış fiyatları, parkeler, piyasa koşulları incelenerek ve bütçe imkânları ölçüsünde belirlenmekte olup, gerek üreticilerimizin gerekse tüketicilerimizin mağduriyetinin önüne geçilmektedir. Üretici, özel sektör ve kamu sektörlerinin katılımları ile 2009 yılı içerisinde kurulmuş olan Ulusal Süt Konseyi sayesinde süt üreticilerinin durumu yakından takip edilmektedir. Ulusal Süt konseyinde sektörün tüm paydaşlarının katılımıyla yapılan toplantılarda tavsiye edilen çiğ süt fiyatı belirlenmektedir.

Sanayiye arz edilen çiğ sütün alım ve satımının sözleşmeli usulde yapılması, üretici/üretici örgütü ve alıcı arasında uyulması gereken kuralların belirlenmesi, üretim ve pazarlamada sürdürülebilirliğin sağlanması, arz talep dengesinin oluşturulması ve çiğ süt üretiminde izlenebilirliğin sağlanması amacıyla hazırlanan "Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmelik" 16.04.2015 tarihli ve 29328 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “ Üreticinin üretmiş olduğu çiğ sütü, Bakanlığımızdan çalışma izni almış süt işleme tesislerine satan, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış bir hayvancılık örgütüne üye olan yetiştiricilere 2009 yılından itibaren, manda, koyun ve keçi sütü ile soğutulmuş inek sütüne farklı olmak üzere litre başına destekleme ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca, ıslah amaçlı süt kalite standardına ilave ödeme yapılmaktadır. Süt piyasasının regülâsyonu ve üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla süt arzının fazla olduğu dönemlerde piyasadaki fazla sütün çekilerek süt tozu veya ıslak ürüne işlenmesi teşvik edilmektedir” ifadesini kullandı.

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, süt üreticilerine yönelik desteklemelerle ilgili olarak şunları söyledi: Bakanlığımızca piyasaların regülâsyonu amacıyla değişik müdahale araçlarını elinde bulunduran Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü (ESK) üreticinin elindeki arz fazlası çiğ sütü ve ürettirdiği süt tozunu, fiyat istikrarının sağlanması amacıyla üretici örgütleri ile ülke genelinde yaptığı sözleşmeler kapsamında Ulusal Süt Konseyinin belirlediği taban fiyat üzerinden almaya başlamıştır.2016 yılı çiğ süt desteklemelerinde üretici örgütleri üzerinden pazarlanan süte farklı destekleme uygulaması başlatılmıştır.

Bakanlığımızca süt üreticilerinin durumu yakından takip edilmekte ve yaşanan sorunlara yönelik tedbirler gerektiğinde uygulamaya konulmaktadır. Ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi, sağlıklı üretimin artırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması, kayıt sistemlerinin güncel tutulması ve hayvancılık politikalarının etkinliğinin arttırılması ve hayvan hastalıklarıyla mücadele amacıyla yetiştiricilere buzağı, damızlık koyun keçi, tiftik, çiğ süt, tazminatlı hayvan hastalıkları, hastalıktan ari işletme, hayvan hastalıkları ile mücadele, programlı aşı uygulamaları ve sığır besiciliği konularında destekleme ödemeleri yapılmaktadır.

Hayvancılıkta yem üretiminin arttırılması ve maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla önemli çalışmalar yapılmış olup, yeni projeler hayata geçmiştir. Bu kapsamda;

Kaba yem ihtiyacının karşılanması için yem bitkileri ekilişlerine önemli oranda destek sağlanmaktadır. Yem bitkileri destekleri kapsamında 2003 - 2017 döneminde 4,5 Milyar TL ödeme yapılmıştır.

2017 yılında uygulamaya konulan "Havza Bazlı Tarımsal Üretimi Destekleme Modeli" kapsamda 941 havzada 21 ürün en uygun olduğu havzalarda üretim alanı bazında desteklenecek olup, havzalara göre desteklenecek ürünler arasında yem bitkileri de yer almaktadır. 10 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete' de yayımlanan yasal düzenleme ile karma yem ürünlerinde %8 olan KDV kaldırılmıştır. Üreticiler çok yıllık yem bitkilerinden yonca, korunga ve yapay çayır mera tesisi oluşturmak amacıyla düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullanabilmektedir. Kaliteli kaba yem üretimini artırarak hayvanların çayır meralardaki aşırı otlatma baskılarını azaltmak için Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi uygulanmaktadır. Mera, yaylak ve kışlakların ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin artırılması, ot kalitesinin iyileştirilmesi, toprak muhafaza tedbirinin uygulanarak, erozyonun önlenmesi amacıyla, Bakanlığımızca mera ıslah ve amenajman projeleri uygulanmaktadır.”

GÜRER: “GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRÜN”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye'de tarım ve hayvancılığın sorunlu bir noktaya geldiğini söyledi. Desteklemelerin, üreticiler için yeterli olmadığını vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “Burada yapılması gereken girdi maliyetlerinin indirilmesine yönelik çalışmalardır. Yemin yüzde 57 oranında arttığı ülkemizde süte yüzde 13 oranında artış geliyorsa, burada bir sorun var demektir. Bu sorunun çözümü için hükümetin gerekli tedbirleri almaması durumunda hayvancılık da süt üretimi de daha ağır sorunlar yaşayabilir" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme