Hacı Bayram Camii çilehanesi ziyaretçilere açıldı
Hacı Bayram Veli tarafından yaptırılan ve Hacı Bayram Veli ile öğrencilerinin 40 gün itikafa girdiği çilehane ziyaretçilere açıldı. 15 Haziran'a kadar açık olacak çilehaneyi, öğle ile ikindi arası kadın, ikindi ile akşam arası ise erkek cemaat ziyaret edebilecek.
Hacı Bayram Veli tarafından yaptırılan ve Hacı Bayram Veli ile öğrencilerinin 40 gün itikafa girdiği çilehane ziyaretçilere açıldı. 15 Haziran'a kadar açık olacak çilehaneyi, öğle ile ikindi arası kadın, ikindi ile akşam arası ise erkek cemaat ziyaret edebilecek.
Hacı Bayram Veli ve öğrencilerinin, manevi olgunluğu elde etmek, Allah'ı düşünmek ve ibadet etmek amacıyla 40 gün süreyle itikafa girdiği çilehane ziyarete açıldı. Hacı Bayram Veli ve öğrencilerinin Allah ile baş başa kalmak adına 40 gün geçirdiği çilehane hakkında bilgi veren Hacı Bayram Camii Başimamı Ahmet Karalı, bu sene okulların tatil edilmesi ve bayram öncesi vatandaşların tatile gidecek olması nedeniyle çilehane ziyaretini 10 gün geriye aldıklarını söyledi. 'Çilehane aslında ölmeden önce nefsi öldürmenin yeridir' diyen Karalı, çilehanenin, Hacı Bayram Veli ve öğrencilerinin dünyadan kopmadan ebedi hayata hazırlık aşamasının bir yeri olduğunu ifade etti.
Koridorların dar ve kapıların küçük olmasının nedenini de açıklayan Karalı, 'Cenab-ı Hakkın huzuruna saygıyla, hürmetle, ihtiramla eğilerek girmek için kapılar alçak tutulmuş. O dönemde insanlar bizden daha cüsseliydi. İnsanın dünyaya adım atmasından ölüm anına kadar geçen süre kısa bir süre. Uzun koridorda 3 tane kapı bulunmakta. Birinci kapıyı doğum, ikinci kapıyı gençlik dönemi ve üçüncü kapıyı da ölüme bir adım daha yaklaşıldığı, ahret hayatının bir başlangıcı olarak yorumluyoruz' dedi.
Karalı, çilehanenin 15 Haziran Perşembe günü akşam namazına kadar ziyarete açık olacağını, öğle namazı ile ikindi namazı arası kadın, ikindi namazı ile akşam namazı arasındaki vakitte ise erkek cemaatin ziyaret edebileceğini söyledi.
16 ve 17 Haziran'da ziyaretin olmadığını kaydeden Karalı, 18 Haziran Pazar günü Hacı Bayram Veli Camii'nde her yıl ziyareti yapılan Sakal-ı Şerif ziyaretinin olduğunu belirtti. Karalı, Sakal-ı Şerif ziyaretinin de, öğle namazı ve ikindi namazı arasında kadın cemaate, ikindi namazı ile akşam namazı arasında da erkek cemaate açılacağı bilgisini verdi.
Hacı Bayram Veli'ye özel bir sevgisinin olduğunu belirten Hülya Ünsal, çilehaneyi ilk defa geçen sene ziyaret ettiğini ve oraya girince nefes aldığını ifade etti. Çilehaneden çok etkilendiğini vurgulayan Ünsal, 'Minicik yerlerde ibadetin yapılması, nefsin terbiye edilmesi ve şimdi bizim evlerimize baktığımızda 4, 5 odalı evler, villalar ve bizim hiçbir şey yapmadığımız. Ben insanlığımdan geçen yıl utandım, bu yıl tekrar ayaklarım beni buraya getirdi' diye konuştu. Hacı Bayram Veli Camii'nin altında bulunan çilehane, 40 gün süre ile insanlardan ayrılıp küçük bir çile odasında kalıp Allah'ı düşünmek, O'na ibadet etmek, O'nun isimlerini anmak, susmak, az yemek, az içmek amacıyla inşa ettirildi. Tasavvuf uzmanları, bu uygulamanın temelinde Hz. Muhammed'in peygamberlik gelmeden önce Hira Mağarasında bir süre insanlardan uzak kalması, yine onun Ramazan ayının son 10 gününde itikafa çekilmesi olduğunu belirtiyor. Hacı Bayram Veli Camii'nin hemen altında inşa edilen çilehane, 1 küçük mutfak ve 4 adet 2'şer metrekarelik küçük hücrelerden oluşuyor. Çilehanenin, biri caminin doğu kapısına açılan, diğeri ise son cemaat yerinin doğu köşesinde bulunan iki asıl girişi var. Taş duvar, beyaz badanalı ve sade olarak inşa edilen çilehaneye dar ve küçük bir kapıdan giriliyor. Süslemenin kullanılmadığı çilehanenin ilk bölümünde sohbet odası bulunuyor. 3 çile odası Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin öğrencileri Akşemseddin, Şeyh Eşrefoğlu Rumi ile tarikat üyeleri tarafından kullanılırken, en sonda bulunan odayı ise Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin bizzat kendisinin kullandığı belirtiliyor.