Kayısı ve Ürün Geliştirme Uygulama Araştırma Merkezi kuruluyor
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Kayısı ve Ürün Geliştirme Uygulama Araştırma Merkezi kuruluyor.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Türkiye'nin stratejik ürünlerinden birisi olan kayısı konusunda araştırma ve proje üretmek üzere üniversite bünyesinde Kayısı ve Ürün Geliştirme Uygulama Araştırma Merkezi'nin kurulması için senato kararının alındığı ve YÖK'e başvurunun yapıldığını bildirdi.
Rektör Prof. Dr. Karabulut, Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde kayısı ve ürün geliştirilmesi, araştırma ve proje geliştirilmesi amacıyla alt yapı hazırlıklarını sürdürdüklerini açıkladığı Kayısı ve Ürün Geliştirme Uygulama Araştırma Merkezi'nin (KAÜGEM) kuruluşu için üniversite senatosunda kuruluş kararını aldıklarını ve çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin kuruluş ve kurumsal çalışmalarının sürdürülmesinin yanında, akademik ve bilimsel çalışmalara yönelik projeler üzerinde de çalışmaların aynı şekilde yoğunlaştığını aktaran Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Topluma ve öğrencilerimize yeni nesil üniversite anlayışı ile hizmet vermek istiyoruz. Akademisyenlerimizin öğrencilerini yetiştirirken, aynı zamanda yeri geldiğinde tarlada, bahçede, fabrikada, atölyede, laboratuvarda ve köyde bilimsel çalışmalar ışığında üretime, yeniliklere ve istihdama da katkı sunmasını savunuyorum. Gelinen noktada ülkemizin artık buna ihtiyacı vardır. Kayısı Türkiye'nin stratejik ürünlerinden birisidir ve ülkemize yıllık ortalama 400-500 milyon dolar ihracat geliri sağlamaktadır. Amacımız; hem kayısı üretiminin stratejik ürün özelliğini korunmasını sağlamak, bu konuda Malatya'nın liderliğini devam ettirmek, hem de pazarlanması ve yeni pazarlara erişmesine yönelik sorunlara bilimsel ve akademik çözümler üretmektir. ” dedi.
Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Dünya kayısı üretiminde Türkiye 1972'den beri birinci sırada yer almaktadır. Özellikle kayısıdan katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesinde ciddi sorunları vardır. Türkiye'den yurt dışına 12.5 kilogram büyük kutularla ihraç edilen kuru kayısılar küçük paketlere veya işlenmiş kayısı ürünlerine dönüştürülerek üçüncü ülkelere tekrar ihraç edilerek elde edilen önemli döviz geliri ne yazıkki Malatya'ya ve Türkiye'ye gelmiyor. Kuru kayısının yurt içi ve yurtdışında yüksek fiyattan alıcı bulması ve yeni pazarların geliştirilmesi için kayısının beslenme ve insan sağlığı açısından önemi geniş kitlelere doğru bir şekilde tanıtılması gerekir. Nitekim ülkemizde üretilen kuru kayısının yaklaşık yüzde 80-85'lik kısmı ihraç edilmesine karşılık sadece yüzde 10-15'lik gibi çok az bölümü yurt içinde tüketilmektedir. Kuru kayısının hammadde şeklinde satışı yerine, kayısıdan yeni katma değeri yüksek yeni ihraç ürünleri geliştirilmesi ve ürün çeşitlendirilmesine ağırlık verilmesi ülkemiz kayısı tarımının hem geleceği, hem de ülkemizin kayısı tarımından hak ettiği payı alması bakımından önem arz etmektedir. Bu nedenle Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde Kayısı ve Ürün Geliştirme Uygulama Araştırma Merkezi'nin kurulması amaçlanmıştır. Açılacak Kayısı ve Ürün Geliştirme Uygulama Araştırma Merkez'inde yapılacak araştırma ve geliştirilecek yenilikler ile Malatya ve ülkemiz kayısı tarımında yaşanan sorunların çözümüne önemli katkılar sunacaktır. Üniversitemizin akademik kadrosu, devletimizin 2023, 2053 ve 2071 idealleri için kayısı konusunda da gereken çalışmayı Malatyalılara ve milletimize karşı bir sorumluluk görevi bilinci ile yerine getirecektir.” şeklindeki bilgileri paylaştı.