Malatya Asıl Şimdi Enkaz Altında Kalmıştır

Depremde en çok etkilenen illerden olan Malatya'da ,depremin üzerinden geçen bunca zamana rağmen halen karmaşa devam ediyor diyen UDH Genelbaşkanı Mehmet Zafer ' Malatya,asıl şimdi enkaz altında kalmıştır ' dedi.

Depremin ilk gününden beri Malatya'daki yetki karmaşasının vatandaşları yeterince mağdur ettiğini ifade eden Uluslararası Diriliş Hareketi Genelbaşkanı Mehmet Zafer,ne çadır konusu,ne konteyner ,ne hasar tespit konusu asla çözülemedi diyerek “ Depremin ilk haftasından itibaren karmaşa başladı, artçılar devam ederken alel acele hasar tespit çalışmaları yapıldı. Bir çok ilden gelen mühendisler eline çekici alarak sözüm ona hasar tespiti yaptılar. Sonra tespitlere itiraz süreci başladı, bu kez itiraz sonrası gelen ekipler yine aynı yolu izleyerek hasar tespiti yaptılar. Belki de bir çok kolonu bu hasar tespiti yapan kişiler zedeledi. Çekiçle vura vura kolonun demirlerini çıkarıp “ burası az hasarlı,burası çok hasarlı,burası orta hasarlı “ deyip gittiler. Hasar görmemiş ya da az hasar alan bir çok bina yaşından dolayı ağır hasar verildi. Bina sağlamsa yaşın ne önemi var. İnsanlar verilen ağır hasardan korkup evlerine giremiyor, evinde oturan da ağır hasar verildiği için doğal gazın kapanmasından dolayı mağduriyet yaşıyor.

Binaya verilmiş ağır hasar raporu ama taşınma parası ödenmemiş, kira yardımı verilmemiş onlarca mağdur vatandaş var. Bu vatandaşların nereye gideceği, kime başvuracağı da ayrı bir muamma. Çevre ve Şehircilik farklı konuşuyor, AFAD farklı konuşuyor. Vatandaşlar dilekçeyle başvuruyor, E-Devletten başvuru yapın denilerek dilekçeleri alınmıyor ya da işleme koyulmuyor. Aylar önceden Hak Sahipliği başvurusunda bulunan ve halen sistemde “ değerlendirme aşamasında “ yazı ile karşılaşıyor.

Neyi değerlendiriyorsunuz,çok merak ediyorum. Şu an bir çok vatandaş köyünde ya da şehir dışında idare ediyor, peki kış gelince ne yapacak bu vatandaşlar, nereye gidecekler. Konteyner alamayan, hatta henüz çadır alamayan onlarca kişi var. Belediyeler günü kurtarma derdinde. Yerinde dönüşüm olacak dediler, iyi de nasıl yapacaksınız belli değil. Henüz proje yok, elinizde bir taslak var,ki o taslak zaten Malatya'nın genine aykırı, nasıl yapacaksınız inanın merak ediyoruz.

Henüz daha yıkılması gereken ama enkazın başına dahi gidilmemiş onlarca bina var. Seçim arefesi vekil adayları sahada cirit atıyordu, şimdi kimse yok ve vatandaş kaderine terk edilmiş durumda. Yaşından dolayı ağır hasar verilen ve bina sakinlerinin itirazı sonucu mahkeme süreci başlatılan binaların durumu ne olacak. Mahkeme ağır hasara devam kararı verirse bu vatandaşlara henüz ödenmemiş taşınma ve kira yardımları hangi kritere göre verilecek ?

Bir yıl süreyle bu ödemelerin yapılacağını biliyoruz, bu vatandaşlara ödemeler hangi kritere göre yapılacak, süre başlangıcı nasıl olacak ?

Deprem belki hasar verdi, belki canlarımızı aldı, mallarımızı kaybettik ama Malatya asıl şimdi enkaz altında kalmıştır “ dedi.

Bakmadan Geçme