Mültecilere verilecek eğitim ücretleri belli oldu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Suriyeli ve diğer mültecilerin faydalanacağı eğitim yardımı programı hakkında, 'Anaokulu dahil olmak üzere 1. ve 8. sınıf öğrencileri için kız öğrencilere 40, erkek öğrencilere 35 TL 9. ve 12. sınıf öğrencilerinde ise kız öğrencilere 60, erkek öğrencilerimizde 50 TL olarak planlandı' dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Suriyeli ve diğer mültecilerin faydalanacağı eğitim yardımı programı hakkında, 'Anaokulu dahil olmak üzere 1. ve 8. sınıf öğrencileri için kız öğrencilere 40, erkek öğrencilere 35 TL; 9. ve 12. sınıf öğrencilerinde ise kız öğrencilere 60, erkek öğrencilerimizde 50 TL olarak planlandı' dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi tarafından finanse edilen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Kızılayı ve UNICEF iş birliğiyle uygulanacak olan 'Türkiye'deki Şartlı Eğitim Yardımı Programının Suriyelilere ve Diğer Mülteci Çocuklara Yaygınlaştırılması Programı'nın tanıtımında konuşma yaptı. Göçmenlere yardım eli uzatmak için tarihi ve siyasi reflekslere değil, insani ve vicdani yaklaşımlara ihtiyaç olduğunun aşikar olduğunu kaydeden Bakan Kaya, 'Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz arzu ettiğimiz düzeyde ilerleyemedi. Fasıllar üzerindeki siyasi blokajlar halen devam ediyor. Öte yandan vize muafiyeti ve geri kabul anlaşması bağlamındaki gelişmeler de sonuca ulaşabilmiş değil. Türkiye'deki Suriyeli mülteciler için AB tarafından taahhüt edilen 3 milyar avronun henüz 3'te biri dahi aktarılabilmiş değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın son Brüksel ziyareti sonrasında oluşan olumlu atmosferin Türkiye-AB iş birliğinde somut kazanımlara dönüşmesi bizim samimi beklentimizdir. Şartlı eğitim yardımının Suriyelilere ve diğer mülteci çocuklara yaygınlaştırılması sürecindeki iş birliğimiz bu sürece katkı yapacaktır' diye konuştu.

'Suriyeli ve diğer mülteci çocuklar için yapılacak ödeme tutarları Şartlı Eğitim Yardımı programımızdan yararlanan çocuklarımıza yaptığımız tutarlara eşit olacak'

Suriye vatandaşına sağlanan 'Sosyal Uyum Yardımı'nın geçtiğimiz Aralık ayından bu yana çok başarılı şekilde uygulandığına dikkat çeken Kaya, 'Bakanlık olarak yaklaşık 1 milyon 500 bin mültecinin başvurusunu aldık. Dağıtımı biten 110 bin kartla da 680 bin 103 kişiyi yardımlardan faydalandırdık. Ülkemizde sosyal uyumu güçlendirmek, tüm çocuklara sağlıklı ve mutlu bir gelecek sunabilmek için şartlı eğitim yardımlarının uygulama alanını genişletiyoruz. UNICEF tarafından Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi başta olmak üzere bu proje için kaynak sağlandı. Bu kaynakla Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Kızılayı iş birliği ile vatandaşlarımıza yönelik uygulanan Şartlı Eğitim Yardımı programımızı, Suriyeliler ve diğer mülteci kardeşlerimiz için de hayata geçirdik. Şartlı Eğitim Yardımı programımız ile aynı olan bu uygulamayla anaokulundan itibaren 12. sınıf sonuna kadar devam eden dezavantajlı mülteci ve Suriyeli çocuklara ulaşmayı hedefliyoruz. Program kapsamında Suriyeli ve diğer mülteci çocuklar için yapılacak ödeme tutarları Şartlı Eğitim Yardımı programımızdan yararlanan çocuklarımıza yaptığımız tutarlara eşit olacak. Aylık çocuk başına yapılacak ödeme tutarları okulların açık kaldığı aylar süresince anaokulu dahil 1. ve 8. sınıf öğrencileri için kız öğrencilere 40, erkek öğrencilere 35 TL; 9. ve 12. sınıf öğrencilerinde ise kız öğrencilere 60, erkek öğrencilerimizde 50 TL olarak planlandı' açıklamasında bulundu.

'31 Mayıs itibariyle 56 bin 332 mülteci çocuğuna 33 bin kart üzerinden 3 milyon 800 bin maddi yardım oluşturduk'

Ödeme tutarlarının dışında ayrıca sömestr başlarında Eylül ve Ocak aylarında birer defa olmak üzere çocuk başı 100 TL ekstra ödeme yapılmasının planlandığını kaydeden Kaya, konuya ilişkin şunları söyledi:

'Bu ekstra ödemeler ile dezavantajlı durumda olan Suriye ve diğer ülkelerden mülteci ailelerin okul başlangıç masraflarına destek olmayı ve çocukların okula gönderilmesinin önündeki maddi engellerin kaldırılmasını hedefliyoruz. Şu anda ülkemizde 1 milyondan fazla okul çağındaki mülteci çocuğa ev sahipliği yapıyoruz. Bu çocukların yaklaşık 500 bini Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ve geçici eğitim merkezlerinde eğitim görüyor. Şartlı Eğitim Yardımı programı kapsamında 31 Mayıs itibariyle 56 bin 332 mülteci çocuğuna 33 bin kart üzerinden 3 milyon 800 bin maddi yardım oluşturmuş durumdayız. Bu yıl sonuna kadar 230 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl ise ülkemizdeki bütün mülteci çocukların bu yardımdan faydalanmasını sağlayacağız. Bakanlığımız programın uygulanmasında güçlü bilişim alt yapısı ve ülkemiz genelindeki yaygın teşkilatı ile üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır. Türkiye olarak bütün gücümüzle Suriyeli kadınların, çocukların, zora düşmüş bütün insanların elinden tutmaya devam edeceğiz. Küresel sorunlar ancak küresel iş birlikleri ile aşılabilir. Sorunların çözümü için herkesin elini taşın altına koyması ve sorumluluk alması gerekiyor. Özellikle göç meselesi görmezden gelerek, yok sayarak yönetilemez. Türkiye'nin gösterdiği fedakarlık ve hassasiyetin, alkışlanmaktan ziyade daha çok ülke tarafından sahiplenilmeye ihtiyacı var. Buradan bütün dünyaya sesleniyorum; bu çocukları geleceğe hazırlayabilmemiz, onlara akranlarıyla eşit fırsatlar, güzel bir hayat sunabilmemiz için destek olmak zorundasınız.' Programa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'nın yanı sıra İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Christos Stylianides, UNICEF Bölge Direktörü Afshan Khan, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakmadan Geçme