Sebze Üreticisi Yine Perişan...

Yoldaş' Aracılar Ortadan Kalkmadıkça Zararımız Devam Edecektir '

Malatyalı sebze üreticileri bu yılda ürünlerin yeterince değerini bulamamaktan şikayetçi. yaklaşık 31 yıldır Malatya'nın Battalgazi ilçesinde sebze ekimi yapan Veysel Yoldaş isimli üretici parayı sadece aracıların kazandığını belirterek yetkililerden çözüm bulunmasını istiyor.
Yaklaşık 31 yıldır kendi imkânlarıyla yöresinde çiftçilik yapan sebze ekerek aile geçimine katkı sunan Üretici Veysel Yoldaş “ bin bir emeklerle organik olarak ürettiğimiz sebzelerimiz bölgenin en iyi ve kaliteli ürünleri.
Topraklarımızda Biber, Patlıcan, Salatalık, Karpuz gibi ürünleri yetiştiriyoruz. Ürünlerimiz büyük rağbet görüyor tat ve lezzet bakımından çok tercih ediliyor. her sabah erken saatlerinden itibaren çoluk ve çocuğumuzla birlikte işçilerimizle gün ışımadan sebze tarlalarındayız. Emeğimiz had safhada.
Her yıl yaptığımız sebze üretiminde yaptığımız masraflar ancak kendini zorla çıkarıyor. Bu yılda yeni bir ümitle ekimini yaptığımız sebze üretiminde yaklaşık 100 dönüm yer ektik ve 120 bin lira gibi bir yatırım yaptım. şu an itibarıyla halen masrafımızı çıkartamadık.
Topladığımız ürünleri Sebze haline erken saatlerde yetiştiriyoruz onlarda satıcılara sunmak için bizleri bekliyorlar. tezgahlarda ürünlerimize bakıyoruz en düşük domates 1 ila 2 lira arasında olmasına rağmen tarlada 30 ila 50 kuruşa bizden gidiyor.
Biber 2 ila 3 tl arasında iken bizden 50 ila 70 kuruşa gidiyor. Karpuz 10 ila 20 kuruşken tezgahlarda 75 ila 1 Tl arasında kilosu gidiyor. Parayı aradaki komisyoncular kazanıyor. Burada ürettiğimiz ürünleri büyük hale getiriyoruz.
Oradan diğer hale gönderiliyor, halci pazarcıya pazarlıyor, pazarcıda tüketiciye satıyor yani 3- 4 el değiştiriyor. Bu nedenle de fiyatlar yükseliyor ve tüketiciler alsa bile alanda pahalıya alıyor. Kazanan sadece aradaki aracılar oluyor. Bu kadar fark olmaz bizim emeğimiz çalınıyor. Böyle giderse seneye sebze ekmemeyi düşünmüyorum. Dışarıdan getirdiğimiz işçilerin parasını ödemede zorluk yaşıyoruz.
Sebzenin üreticiden çıkışı belli nakliyesi belli, kirası belli, kasa bedeli, faturası belli her şeyi belli bunun yüzde 50 kazanmadan kimse mal göndermiyor. Birde hale kendimiz götürüyoruz.
Bu kadar emeğe rağmen Komisyoncu ve satıcılar kadar kar edemiyoruz. İşçi parasını zor çıkarıyoruz. Bunun önüne geçilirse sebze her daim ucuz olarak vatandaşın sofrasına gelir. 1 kilo alan 2 kilo almış olur” dedi.

Bakmadan Geçme