Ticaret Bakanı Bolat'tan Büyükşehir Belediyesine Ziyaret
Başkan Gürkan: Malatya'mızı deprem süresi boyunca en iyi şekilde koordine etme noktasında büyük gayretler gösterdik.
Başkan Gürkan: Malatya'mızı deprem süresi boyunca en iyi şekilde koordine etme noktasında büyük gayretler gösterdik.
Bakan Bolat: Malatya ülkemizin doğusunda parlayan bir yıldız olarak var oldu.
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, birtakım ziyaret ve incelemelerde bulunmak amacıyla Malatya'ya geldi. Ziyareti kapsamında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı makamında ziyaret eden Bakan Bolat, burada şehrin inşası ve ticari hayatının canlanması ile alakalı açıklamalarda bulundu.
Bakan Bolat'ı makamında ağırlayan Başkan Gürkan, Büyükşehir Belediyesinin deprem süresi boyunca yaptığı çalışmalar anlatarak, Malatya'nın son durumu hakkında istişarelerde bulundu. Ayrıca Başkan Gürkan, Malatya'daki esnaf, tüccar ve sanayicilerin taleplerini Bakan Bolat'a iletti.
Öte yandan depremden sonra iş yerleri yıkılan veya ağır hasar alan esnaflar için Malatya'nın muhtelif yerlerinde 3 bin 500 iş yerinin kurulduğunu belirten Başkan Gürkan, ticari hayatın canlanması adına çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğinin altını çizdi.
BAŞKAN GÜRKAN, “TİCARİ HAYATIMIZIN CANLANMASI NOKTASINDA YOĞUN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Deprem süresi boyunca yapılan çalışmaları Bakan Bolat'a aktaran Başkan Gürkan, “6 Şubat'ta vuku bulan Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 ili etkiledi fakat 4 il çok ağır bir şekilde etkilendi. Malatya'da bu 4 ilden birisidir. Tabii depremden bu yana yaralarımızı sarmak için çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. İlk etapta ihtiyaç duyulan çadırların yerine geçici konteynerlerin gelmesi hemen akabinde de konteyner yerleri belirlendi. Buraların altyapısı, belediyemiz MASKİ ve MESTON Genel Müdürlüklerimiz rehberliğinde yürütülmeye başladı. Şu an da 63 konteyner merkezimiz var. Bir örnek verecek olursak, sadece bir konteyner merkezimizde 60 kilometre yol ağı var, 60 kilometre su ağı var, 60 kilometre kanalizasyon var 60 kilometre drenaj var ve 60 kilometre elektrik ağı var. Bütün bu çalışmalar, belediyemizin ne kadar güçlü olduğunun temel göstergelerinden bir tanesidir. Depremden önce Malatya'mızda yol ağlarımızı, meydanlarımızı, millet bahçelerimizi, sığınaklarımızı hazırladığımız için depremi en iyi bir şekilde koordine etme noktasında büyük gayretler gösterdik. Böyle bir felaketi ancak milli birlik ve beraberlik içerisinde atlatabiliriz. Vatandaşımız da bu feraseti ve kadirşinaslığı gösterdiler. Şehrimizi tekrardan mazisine layık istikbaline hazırlama noktasında yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Diğer taraftan da Şehir Planlama Dairesi Başkanlığı ekipleri uydu kentlerdeki yer rezervlerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, AFAD ile tespit ederek, uydu kentlerin şehrin ana omurgasına zarar vermeyecek şekilde entegrasyon şeklinde bir çalışma usulü belirlediler. Biz çok uydu kentler yaparak şehri zayıflatmak yerine, şehrin ana omurgası baz alınarak, yapılan uydu kentlerin şehre entegre edilmesi şeklinde bir yol benimsedik. Bu anlamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza ve Malatya'mıza gelen bakanlarımıza bizim bu konudaki düşüncemizin şu şekilde olduğunu ifade ettik. Biz şehrimiz ile ilgili bütüncül plan yapılması noktasında bütüncül planın yanında yatay mimari, seyrekleştirme, açık alanlar, yeşil alanlar, meydanlar ve ana bulvarların yapılması aynı zamanda yerinde dönüşümü de bütüncül bir plana entegre edecek hüviyete yürütülmesini ifade ettik. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız da bu konuda gerekli talimatları vererek, ilgili müellif firma ile birlikte bu konuda yoğun bir çalışma içerisindedir.
Geçici iş yerleri ile ilgili de belediyemizin yanında yer alan yaklaşık 350 iş yerimizin kuraları çekildi ve faaliyete geçti. Yine 91.000 Dev Öğrenci Ortaokulumuzun yanında bulunan geçici iş yerlerimizin kuraları çekildi. Bayramdan önce MATİM İş Merkezindeki iş yerlerini faaliyete geçecek. Ayrıca Kuyumcular Çarşısını, Cumhuriyet Meydanı'nın altındaki sığınağı ve otoparkı dükkân yaparak, faaliyete geçirdik. Ticari hayatımızın devam etmesi, canlanması ve idame edilmesi noktasında yoğun çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ve sizlerin sayesinde bu durumların üstesinden geleceğiz. Bir an evvel kalıcı konutların yapılması noktasında hızlı bir çalışma içerisindeyiz” dedi.
BAKAN BOLAT, “MALATYA GÜÇLÜ VE SAĞLAM DİNAMİKLERİ OLAN BİR ŞEHİRDİR”
Deprem bölgesindeki şehirlerin bir an evvel ayağa kaldırılması noktasında hükümetin yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu belirten Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “Göreve geldiğimizden bu yana hazırlık çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürdük. Cumhurbaşkanımızın seçimden önce de seçimden sonra da hükümet programı çerçevesinde bizim öncelikli işlerimiz arasında deprem bölgelerinin yeniden ayağa kaldırılması, fiziki, sosyal ve ticari yönlerden inşa ve ihyalarının tamamlanması aynı zamanda da enflasyon oranının düşürülmesi en önemli ödevlerimiz arasında olduğunu söylemişti. Bizlerde kabine üyeleri olarak hemen göreve başladıktan sonra hepimiz her gün deprem bölgesinde koordinasyon çalışmaları için uğraşıyoruz. Çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Arada çıkan sorunlar varsa onları tespit etmek, mahalli yöneticilerimiz ve vekillerimiz ile sorunların çözümü noktasında istişareler yapmamız gerekiyor.
Malatya gerçekten de ülkemizin doğusunda parlayan bir yıldız olarak her zaman var oldu. Girişimciliğin yüksek olduğu ticaretin canlı olduğu tarımının yanında sanayisinin de güçlü olduğu ve Malatya dışında da çok başarılı iş insanlarının olduğunu biliyoruz ve takdir ediyoruz.
6 Şubat sabahında maalesef Anadolu topraklarında bin yıldan bu yana görülen en şiddetli en yıkıcı bir deprem yaşandı. 9 saat sonra Elbistan depremi yaşandı ki Malatya'mız bu depremden en ağır hasarı aldı. Fiziki yıkım, can kaybı, -20 derece soğuk hava ve 11 ili kapsayan bir deprem ama devletimiz, hükümetimiz ülkemizin 20 yıldır altyapı, üstyapı noktasında tarımdan sanayiye, hizmetlerden ulaştırmaya varıncaya kadar her alandaki büyük reformlarla ve yenilemelerle güçlü ve dirençli bir ilke haline getirildi. Bu 11 ilin büyük yara almasının getirdiği sıkıntı içinde de devlet, millet iş birliği ile belediyelerimiz, STK'larımız ile 11 vilayetimizde ve ilçelerinde yaraların hızla sarılması için çok büyük bir seferberlik yapıldı. Bu seferberlik hala da devam ediyor. İnşallah deprem bölgesinin hem fiziki inşası hem idari inşası hem sosyal yönden halkımızın sosyal hayatlarına katılımı noktasında çok büyük çabalar sarf ediliyor. Depremin maliyeti maddi, manevi, çok ağır oldu. 50 bini aşkın can kaybımız için içimiz yanıyor. Rabbim hepsine gani gani rahmet eylesin. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Fiziki mal kaybı Allah'ın izni ile giderilir. Zaten depremden bu yana 4 buçuk ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen şehirlerimizdeki hareketlenmeyi ve canlanmayı çok net bir şekilde görebiliyoruz. Bu durumu görmekten çok mutlu olduk ama daha yapacak çok işimiz var. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Allah'ın izniyle bu çalışmalarımızı tamamlayacağız.
Ticari hayatın canlanması çok önemli ekonomi bu bölgelerde canlandıkça insanların şehirleri sahiplenmesi, şehrin ayağa kaldırılması daha güçlü olacaktır. Geçici olarak şehirden ayrılanlar büyük ölçüde döndüler. Genelde böyle olur şehir kendine geldikçe vatandaşlarımız şehirlerine dönmeye başlayacak ve şehirleri de eskisinden daha güçlü olacaktır. Malatya zaten güçlü ve sağlam dinamikleri olan müteşebbis ruhu ile ekonomisi güçlü olan bir şehirdir. El birliğiyle bu durumun üstesinden gelinecektir. Birlik beraberlik içerinde halkımız ile bütünleşerek, aşamayacağımız hiçbir engel yoktur” diye konuştu.