Vali Yavuz: Yüce dinimizin ilk emri 'Oku' olan büyük bir medeniyetin temsilcisiyiz
Malatya'da düzenlenecek olan kitap fuarıyla ilgili gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Vali Seddar Yavuz, deprem sonrası inşa faaliyetlerinin sürdüğü kentte özellikle çocukların ve gençlerin bilgiyle, bilimle, irfanla ve hikmetle buluşmasını önemsediklerini söyledi.
Malatya'da düzenlenecek olan kitap fuarıyla ilgili gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Vali Seddar Yavuz, deprem sonrası inşa faaliyetlerinin sürdüğü kentte özellikle çocukların ve gençlerin bilgiyle, bilimle, irfanla ve hikmetle buluşmasını önemsediklerini söyledi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Malatya Valiliği iş birliğinde bu yıl 10. kez düzenlenecek olan Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı'nın detaylarının paylaşılması için Malatya Yeni Nikah Sarayı'nda basın toplantısı düzenlendi.
25 Ekim-3 Kasım 2024 tarihleri arasında sürecek olan fuar, her gün sabah 10.00 ile akşam 21.00 saatleri arasında ziyaretçileri kabul edecek ve ulaşım da ücretsiz olacak.
"Kitaplar, bizlere bu yeniden inşa sürecinde ilham veren, yaralarımızı saran en önemli kaynaklardır"
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, "Malatya, deprem ve pandemi gibi büyük felaketlerin ardından zor bir süreç geçirdi. Şehrimizi yeniden inşa ederken sadece fiziksel olarak değil, sosyal ve kültürel olarak da büyük adımlar atmamız gerekiyor. Kitaplar, bizlere bu yeniden inşa sürecinde ilham veren, yaralarımızı saran en önemli kaynaklardır. Bu bilinçle, 10. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı'nı ‘Kitabın ruhuyla yeniden' mottosuyla hayata geçiriyoruz. Kitaplar sadece bilgi vermekle kalmaz, aynı zamanda sabır, dayanışma ve umut da aşılar. Biz de Malatya'nın geleceğini kitapların ilhamıyla inşa etmeyi hayal ediyoruz." dedi.
"Depremin ardından ruhlarımızda oluşan boşlukları, kitabın ruhuyla dolduracağız"
Fuarın sadece bir ticari etkinliğin olmadığının altını çizen Er, "Kültür, sanat ve edebiyatın buluştuğu bu organizasyon şehrin her kesimine hitap edecek. Bu fuar, düşüncelerin ve umutların paylaşıldığı, insanların bir araya gelip birbirine dokunduğu bir buluşma noktasıdır. Depremin ardından ruhlarımızda oluşan boşlukları, kitabın ruhuyla dolduracağız. Kitap fuarları, insanların birbirine dokunmasını sağlar ve şu an Malatya'nın en çok ihtiyaç duyduğu şey budur. Birlik olmak, el ele vermek ve dayanışma ruhunu büyütmek." olduğunu söyledi.
"Bu yıl fuarda 150 yayınevi ve 250 yazar yer alacak"
Er, şunları kaydetti:
"2012 yılında ilk kez düzenlediğimiz bu fuar, her yıl büyüyerek Türkiye'nin en önemli kitap fuarlarından biri haline geldi. 2012'de 5 bin 200 metrekare alanda başlayan fuarımız, bugün 15 bin metrekarelik bir alanda kitapseverlere kapılarını açıyor. Bu yıl fuarda 150 yayınevi ve 250 yazar yer alacak, toplamda 400 imza etkinliği ve 60 panel düzenlenecek. Fuar süresince sadece kitaplar sergilenmeyecek, yazarlar, akademisyenler ve kanaat önderleriyle çeşitli söyleşi ve paneller de düzenlenecek. Yurt içinden ve yurt dışından gelen 250 yazar, kitaplarını imzalayarak okurlarıyla buluşacak. Bu büyük organizasyon, sadece Malatya'nın değil, Sivas, Elazığ, Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır ve Kahramanmaraş gibi çevre illerden de büyük ilgi görecek."
"Yüce dinimizin ilk emri 'oku' olan büyük bir medeniyetin temsilcisiyiz"
Basın toplantısında konuşan Malatya Valisi Seddar Yavuz ise, yüce dinimizin ilk emri "oku" olan büyük bir medeniyetin temsilcisi olduklarını ifade ederek, "Kitap sadece kuru bilgi veren değil, davranışlarımızı şekillendiren hayata bakış açımızı etkileyen en önemli hususlardan bir tanesi. Bu anlamda şehrimizi yeniden inşa ederken özellikle çocuk ve gençlerimizin kitapla buluşması ve onların geleceğe hazırlanması bakımından da fevkalade önemli buluyorum." ifadelerini kullandı.
"Özellikle çocuk ve gençlerimizin bilgiyle, bilimle, irfanla ve hikmetle buluşmasını önemsiyoruz"
Vali Yavuz, "6 Şubat depremlerinde özellikle yıkılan binalar, aynı zamanda insanlarımızın umutlarına, geçmişine ve anılarına hatta geleceğe dair kaygıların da oluştuğu bir felaket olarak geçmiştir. Bu anlamda özellikle kitaplardan elde edebileceğimiz bilgi yarınlarımızı daha iyi inşa edebileceğimize gönülden inanıyorum. Nitekim özellikle deprem bölgelerinde devletimizin tüm imkanlarının seferber edilmesiyle kalıcı konumda iş yerleriyle kırsal konutların inşası süratle devam ediyor. Ancak inşaat faaliyetleri devam ederken özellikle çocuk ve gençlerimizin bilgiyle, bilimle, irfanla ve hikmetle buluşmasını önemsiyoruz" şeklinde konuştu.