Bakan Özlü sanayi üretim endeksini değerlendirdi
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Nisan ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 arttığını belirterek, en önemli artışın sermaye malı üretiminde gerçekleştiğini kaydetti.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Nisan ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 arttığını belirterek, en önemli artışın sermaye malı üretiminde gerçekleştiğini kaydetti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2017 yılı Nisan ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. Özlü, 2017 yılı Nisan ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 arttığını, arındırılmamış endekste artışın ise yüzde 5,9 olduğunu, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimindeki bir önceki aya göre artışın yüzde 2,3 olduğunu ifade etti. Sanayi üretiminin piyasa beklentilerinin üzerinde arttığını ve son 20 ayın en yüksek yıllık üretim artışının gerçekleştiğine dikkat çeken Özlü, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Sanayi üretimindeki artışta özellikle imalat sanayindeki artış sürükleyici olmuştur. İmalat sanayindeki artış yüzde 7,3 olarak gerçekleşmiştir. İlk çeyrekte başlayan sanayi üretimindeki ivmelenmenin Nisan ayında da artarak sürmesini bekliyorduk. Nitekim gerek iç talepteki, gerekse dış talepteki artışlar bize sanayi üretiminin dolayısıyla ülke büyümesinin artacağını işaret ediyordu. İç pazarda yatırımı ve tüketimi artırmak üzere attığımız adımlara ekonomi olumlu tepki veriyor. KOBİ’lere verdiğimiz destekler, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması ve yaptığımız vergisel düzenlemeler iç talebin artmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, sanayi üretiminin artmasında KOBİ’lerin krediye ulaşımını kolaylaştırmak üzere Kredi Garanti Fonu benzeri mekanizmalar olumlu yönde katkıda bulunmaktadır.”
“Türkiye’nin reformlarını hızlandırarak yoluna devam etme zamanıdır”Bakan Özlü, sanayi üretimindeki en önemli artışın sermaye malı üretiminde gerçekleştiğini belirterek, “Nisan ayında gerçekleşen referandum sonrası ekonomiye olan güven artmış, istikrarın süreceği beklentisi ile yatırımlar hız kazanmıştır. Türkiye üzerinde oluşturulmaya çalışılan yanıltıcı algı ortadan kalktıkça yatırımlar daha da artacaktır. Nisan ayında dış pazarlarda özellikle ana ihracat pazarlarımızdaki toparlanma da devam etmiştir. Bu durum bir yandan sanayi üretiminin artmasına katkıda bulunurken, bir yandan da ürettiğimiz ürünlerin niteliğinin artmasına katkıda bulunmaktadır. Şimdi Türkiye’nin reformlarını hızlandırarak yoluna devam etme zamanıdır. Bunun için gerekli irade mevcuttur. Bu amaçla Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmeye başlanan Üretim Reform Paketi ile birlikte sanayicinin üzerindeki bazı mali yükleri hafifletmeyi, üretimin önündeki engelleri kaldırmayı, yerli malı kullanımını desteklemeyi ve yetişmiş eleman temininde köklü değişiklikler yapmayı amaçlıyoruz. Bu paketin yasalaşması ile birlikte Türkiye sanayisinin büyümesine önemli bir katkı sağlanmış olacaktır” dedi.