Başkanı Akgün Ramazan-ı Şerif Mesajı

Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği Başkanı Metin AKGÜN, Ramazan-ı Şerif Dolayısıyla Mesaj Yayımladı.

Başkanı Akgün Ramazan-ı Şerif Mesajı

Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği Başkanı Metin AKGÜN, Ramazan-ı Şerif Dolayısıyla Mesaj Yayımladı. 

Başkan AKGÜN masajında; Mübarek üç ayları, dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs (Covid-19) salgınının etkisi altında, korunmak yönünde alınan tedbirlerin, nefis ile girdiğimiz muhasebenin yoğunluğu altında geçirirken, Yüce Allah’ın bizlere lütfettiği nimetlerden birisi de Mübarek Ramazan-ı Şerif’e ulaştık.

Peygamber Efendimiz Medine’ye hicret edeli henüz on sekizinci ayı, Şaban ayının son günlerinde, Ramazan orucunun farz kılındığını haber veren Bakara  sûresinin 185. Ayetinde; “Ramazan ayı, insanlara yol göstermek, doğrunun ve hakkı bâtıldan ayırmanın açık delilleri olmak üzere Kur’ân’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden kim Ramazan ayına ulaşırsa onda oruç tutsun.”(1) nüzul ediyordu.

Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) de Mescid-i Nebevî’nin minberine çıkarak: “Mübarek Ramazan ayına kavuştunuz. Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda cennetin kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve azgın şeytanlar bağlanır.”(2) diyerek, o gün kendisini dinleyenlere hitap ederken, bugün için de ufkumuzu açıyordu.

Bugün bizim de selametle eriştiğimiz Ramazan, On bir ayın sultanıdır.

Manevi hayatımızda özel bir yeri olan Ramazan, oruç ve Kur’ân ayıdır.

Ramazan sabır, şükür, tövbe ve tefekkür ayıdır.

Ramazan, bin aydan daha hayırlı Kadir gecesini içinde saklayan en şerefli aydır.

Ramazan ibadettir, berekettir, mağfirettir, hayır ve hasenattır.

Peygamber Efendimizin bildirdiğine göre, Ramazan ayının ilk gecesi olunca, bir melek şöyle seslenir: “Ey iyilik isteyen! İbadete ve kulluğa gel! Ey kötülük isteyen! Günahlarından vazgeç!” (3)

Ramazan, oruç ile anlam bulur. Oruçlarımız her şeyden önce bir sabır, irade ve merhamet eğitimidir. Bizi iştah ve hevesin, gayri meşru istek ve arzuların esiri olmaktan koruyan birer kalkandır. “Ey iman edenler! Kötülüklerden sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.”(4) ayeti, orucun gayesinin her türlü kötülükten ve günahtan uzak durmak olduğuna işaret eder.  Nitekim Allah Resûlü (s.a.s) şöyle buyurur: “Oruç bir kalkandır. Sizden biriniz oruçlu olduğu günde kötü söz söylemesin, kavga etmesin. Ona birisi sataşır veya söverse, ‘Ben oruçluyum!’ desin.” (5). Uyarısı ışığımız olmalıdır.

Ramazan, hayat kitabımız Kur’ân’ın indirilmeye başlandığı aydır. Kur’ân, bize Rabbimizi tanıtır, sorumluluğumuzu bildirir, ahireti hatırlatırken, insan olmanın anlamını ve insanca olmanın mana derinliğini,  insanca yaşamanın ana eksenini öğretir.

Ramazan kardeşlik, dayanışma ve paylaşma ayıdır. Geçici olarak yeme-içmeden uzak kaldığımızda, yoksulun halini anlar, nimetlerin kadrini bilir ve Rezzâk olan Allah’a hakkıyla şükretmemiz gerektiğinin farkına varırız.

Ramazan ayı, aynı zamanda kötü alışkanlıklara son verme, iyiden, güzelden yana yeni sayfalar açma fırsatıdır.

Ramazan sayesinde hayırlı işlerde yarışır, iyiliğe yatırım yapar, kötü sözden ve amelden uzak dururuz.

Birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı gönülden hissederiz. Aramızdaki sevgi ve saygı bağları güçlenir.

İdrak ettiğimiz ve bize emsalsiz fırsatların sunulduğu bu mübarek ayda; dilimizi, kalbimizi, tefekkür dünyamızı ve bütün hayatımızı Ramazanın ve orucun getirdiği güzelliklerle buluşturalım.

Kur’ân-ı Kerimi okumaya ve anlamaya her zamankinden daha fazla vakit ayıralım. Yıpranan gönül ve zihin dünyamızı Kur’ân’ın nuruyla tamir edelim. Oruçlarımızı şuurla tutalım. Yalnız midemize değil dilimize, elimize, gözümüze, gönlümüze velhasıl bütün uzuvlarımıza bizleri tüm kötülüklerden koruyan bir oruç tutturalım.

Koronaviris (Covid-19) salgın nedeniyle alınan yönetsel tedbirler nedeniyle camilerden uzak kalacağımız süreci fırsata çevirerek, evlerimizi mescit kılarak şenlendirelim.

Geliniz, bizler Ramazan ayını değil, Ramazan ayı bizleri değiştirsin. Ramazanın sade, huzurlu, mütevâzi ve manevî iklimini bozmamaya özen gösterelim.

Orucun bizi terbiye etmesi ile her türlü aşırılıktan ve kötü alışkanlıklardan arındığımız, ahlâkımızı, kişiliğimizi ve ilişkilerimizi orucun hikmeti ve rahmetiyle onardığımız, Ramazan ve oruç vesilesiyle iyi bir insan ve kaliteli mümin olmanın yollarını aradığımız/bulduğumuz bir ay olması dualarımızla, Ramazan-ı Şerifimizi mübarek olsun diyoruz.

 

(1)     Bakara, 2/185.

(2)     Nesâî, Sıyâm, 5.

(3)     Tirmizî, Savm,1; İbn Mâce, Sıyâm, 2.

(4)     Bakara, 2/183

(5)     Buhârî, Savm, 9; Müslim, Sıyâm, 29.