Binanızda bu çatlak varsa dikkat! Eviniz ağır hasarlı olabilir!

Türkiye deprem ile sarsılınca insanlar deprem bölgesinde olsun veya olmasın çatlak binalarda oturulup oturulamayacağını merak etmeye başladılar. İzmir Ekonomi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu çatlaklar oluşan binalar hakkında önemli uyarılarda bulundu

Binanızda bu çatlak varsa dikkat! Eviniz ağır hasarlı olabilir!

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem çok geniş bir alanı etkiledi. Türkiye’de çok sayıda ilde binalarda çatlaklar oluştu. Özellikle deprem bölgesinde bulunan binalardaki bu çatlaklar insanları tedirgin ediyor. Ayrıca deprem bölgesinde olmayan binalarda da bu çatlaklar oluşabiliyor. İnsanlar da ailelerinin yaşadıkları bu evlerin güvenli olup olmadığını merak ediyorlar. Konuya dair İzmir Ekonomi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu çok önemli bilgiler verdi.

HANGİ ÇATLAKLAR HAFİF HASARLIDIR?

Binalarda oluşan çatlakların niteliklerinin farklı olabileceğini söyleyen İzmir Ekonomi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, “Hafif hasarlı diye tabir ettiğimiz çatlaklar var. Bunlar genelde hafif sıva çatlakları, duvar çatlaklarıdır. Hafif hasarı olan bir binanın taşıyıcı sisteminde hasar meydana gelmemiştir. Bunu vatandaşımız kendi kafasından tespit edemez. İnceleme yapılmalı ve bilirkişiler tarafından bu tespitler yapılmalıdır.” dedi.

Binalarda çatlak oluşumuna da değinen İzmir Ekonomi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, “İnşaat bir zincir üretim sonucudur. Önce taşıyıcı sistem üretilir ardından duvarlar örülür. Taşıyıcı sistem ile duvarlar arasında soğuk ders dediğimiz bir birleşim bulunmaktadır. Bu çatlak da zaten orada oluşur. Ama sıvayla üzeri kapanır. En ufak bir harekette ise bu soğuk ders kendisini göstererek sıvada çatlak meydana gelir. Bunun incelemesini uzmanlar yapmalıdırlar. Bu hafif hasar kapsamına girer.” ifadelerini kullandı.

ÇATLAK 1-2 MİLİMETREYİ BULUYORSA DİKKAT!

Hasarın çok daha büyük olma ihtimalinin de olduğuna dikkat çeken İzmir Ekonomi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, “Eğer sıvada çatlak oluşmuşsa o sıva kazınır ve çatlak incelenir. Taşıyıcı sistemde yani kolonda ve kirişte bu çatlak devam ediyorsa o zaman işin rengi değişir. Çatlağın yapısı, derinliği ve kalınlığı göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılır. Bir saç teli kalınlığındaki bir çatlağın betonarme yapılarda mahsuru bulunmamaktadır. Biz buna kılcal çatlak diyoruz. Ancak bu çatlak 1-2 milimetreyi buluyorsa o zaman mutlaka bir tamir, güçlendirme gündeme alınmalı. Buna dair testler yapılmalıdır. Hatta bu binalara bu testlerin sonucuna göre oturulamaz raporu de verilmesi gerekir. Bir betonarme binanın taşıyıcı sisteminde hasar varsa o binada oturulmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Kaynak:Emlak365