• Haberler
  • Sağlık
  • Bir anlık dikkatsizlik ömür boyu sürecek sakatlıklara yolaçabiliyor

Bir anlık dikkatsizlik ömür boyu sürecek sakatlıklara yolaçabiliyor

El Cerrahisi Uzmanı Dr. Hakan Ertem, 'Basit ev kazaları ve düşmelere bağlı kırıklar gibi travmalarda başarı oranı oldukça yüksekken, iş kazaları ve trafik kazaları gibi ağır yaralanmaların tedavisinde bu oran daha düşük olabiliyor.' dedi.

El Cerrahisi Uzmanı Dr. Hakan Ertem, "Basit ev kazaları ve düşmelere bağlı kırıklar gibi travmalarda başarı oranı oldukça yüksekken, iş kazaları ve trafik kazaları gibi ağır yaralanmaların tedavisinde bu oran daha düşük olabiliyor." dedi.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi El Cerrahisi Uzmanı Hakan Ertem, en sık karşılaştıkları el rahatsızlıkları, el cerrahisi ameliyatlarının başarı oranları, ameliyat gerektiren durumlar, teknolojinin el cerrahisine etkileri, robotik ve mikrocerrahi, el cerrahisinde rehabilitasyonun önemi, fizik tedavi sürecinin nasıl ilerlediği ve el sağlığını korumak için insanların günlük yaşamda nelere dikkat etmeleri ile ilgili ilgili İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

"El cerrahisinin uzmanlık alanı geniş bir yelpazeye sahip"

El cerrahisinin uzmanlık alanının, el ve üst ekstremiteye yönelik geniş bir yelpazeye sahip olduğunu belirten Uzman Dr. Ertem "El cerrahisi; kemik, tendon, damar ve sinir yaralanmalarının yanı sıra, el bileği ve çevresindeki ağrılar, bağ yaralanmaları gibi sorunları da kapsamaktadır." dedi.

"En sık karşılaşılan yaralanmalar arasında ev ve iş kazaları öne çıkıyor"

En sık karşılaşılan yaralanmaların arasında ev ve iş kazalarının öne çıktığına vurgu yapan Uzman Dr. Ertem, "Ev içinde yemek hazırlarken meydana gelen bıçak kesileri ve evde düşmelere bağlı oluşan kırıklar, cerrahinin sık karşılaştığı travmalar arasında yer alıyor. Ayrıca, Malatya'da yoğun olarak devam eden inşaat projeleri ve TOKİ inşaatları nedeniyle, gelen iş kazaları çok fazla." dedi.

Travma dışı yaralanmaların da el cerrahisinin önemli bir parçası olduğunu belirten Uzman Dr. Ertem, "Özellikle sinir sıkışmaları ve tendon kılıfı ödemine bağlı tetik parmak gibi durumlar, cerrahinin karşılaştığı yaygın problemlerdir. Bu tür rahatsızlıklar, genellikle uzun süreli zorlanma ve elin aynı pozisyonda kalmasından kaynaklanır." şeklinde konuştu.

"Mikrocerrahi yöntemler el cerrahisinde başarı oranlarını artıyor"

El cerrahisinde başarı oranlarını artıran bir diğer önemli gelişmenin ise mikrocerrahi yöntemler olduğuna vurgu yapan Uzman Dr. Ertem, "Mikrocerrahi damar ve sinir yaralanmalarında, özellikle de doku defektlerinin tedavisinde büyük bir öneme sahip. Mikroskop altında yapılan mikrocerrahi müdahaleler sayesinde, gözle görülmeyen damar ve sinirler tamir edilerek, hastaların iyileşme süreçleri hızlandırılabiliyor." dedi.

Hastalarının tedavi süreçlerinde teknolojiden büyük ölçüde faydalandıklarını ancak her cerrahın kendi eğitimine ve uzmanlık alanına göre farklı cerrahi teknikler uygulayabildiğini aktaran Ertem, mikrocerrahinin hastalar için büyük bir tedavi avantajı sunduğunu söyledi.

"Fizik tedavi, tedavi sürecinde kritik rol oynuyor"

El cerrahisi tedavisinde fizik tedavi sürecinin önemine de değinen Uzman Dr. Ertem, ameliyat sonrasında hastaların en yüksek başarıya ulaşabilmesi için fizik tedavi desteğinin şart olduğunu ifade etti. Ertem, "Erken dönemde yapılan fizik tedavi egzersizleri, hastaların ellerini ameliyat öncesine göre daha iyi kullanmalarını sağlıyor. Ancak, bazı hastalar fizik tedaviye özen göstermediği veya ihmal ettiğini için bu durum tedavi sonuçlarını olumsuz etkileyebiliyor. Yani el cerrahisinde fizik tedavinin ameliyat kadar önemli olduğunu belirtebiliriz." ifadelerini kullandı.

"Tedavinin başarısı yaralanmanın şiddeti ve hastanın durumuna bağlı olarak değişebiliyor"

Tedavi başarısının, yaralanmanın şiddeti ve hastanın durumuna bağlı olarak değişebildiğini belirten Uzman Dr. Ertem, "Basit ev kazaları ve düşmelere bağlı kırıklar gibi travmalarda başarı oranı oldukça yüksekken, iş kazaları ve trafik kazaları gibi ağır yaralanmaların tedavisinde başarı oranı daha düşük olabiliyor. Tedavi sürecinde cerrahın aldığı eğitim ve uyguladığı tedavi yöntemlerinin de başarıyı etkileyen faktörler arasında." olduğunu söyledi.

"Bir anlık dikkatsizlik, ömür boyu sürebilecek sakatlıklara yol açabiliyor!"

İş kazalarının ciddi sonuçlar doğurabildiğine dikkat çeken Uzman Dr. Ertem, "Özellikle inşaat ve sanayi sektörlerinde çalışan işçilerin, iş güvenliği önlemlerini ihmal etmeleri ciddi yaralanmalara yol açabilir. Bir saniyelik bir dikkatsizlik, ömür boyu sürecek sakatlıklara neden olabilir." diyerek, iş güvenliğine dikkat edilmesinin önemini vurguladı.

İnşaat sektöründe ve sanayide çalışanların, doğru güvenlik ekipmanlarını kullanarak çalışmaları gerektiğini belirten Ertem, "İş güvenliği önlemlerini alarak, kazaların önüne geçebiliriz. Ancak dikkat dağınıklığı ve güvensiz çalışma ortamlar, büyük kazalara yol açabiliyor." ded.

Bakmadan Geçme

Malatya Çağdaş Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0 532 155 92 03
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!