Boğulan soba zehirliyor!

İçerisinde bulunduğumuz soğuk havalarda soba zehirlenmeleri vakalarının arttığına dikkat çeken uzmanlar, alınabilecek bazı önlemlerle istenmeyen olayların önlenebileceğini belirtiyor.

Boğulan soba zehirliyor!

İçerisinde bulunduğumuz soğuk havalarda soba zehirlenmeleri vakalarının arttığına dikkat çeken uzmanlar, alınabilecek bazı önlemlerle istenmeyen olayların önlenebileceğini belirtiyor.

Sobanın tam yanması için oksijenin yeterli olması gerektiğini uzmanlar, bunun için bacaların mutlaka açık ve temiz tutulması gerektiğini söylüyor.

Sobalar kışın ısınmak için kullandığımız araçlardan biridir. İçinde yanıcı madde olarak kömür ve/veya odun türevi malzemeler yakılmaktadır.

Oksijen yeterli olduğunda tam yanma gerçekleşir. Yanma, oksijen ile yanıcı maddenin kimyasal bir reaksiyonu olup yanma ürünleri ise genel anlamda karbondioksit ve su buharıdır. Bu yanma ürünleri oksijen yeterli olduğunda tam yanma olarak gerçekleşmekte ve bacadan dışarı atılmaktadır.

Atılamayan karbondioksit tehlike oluşturur

Baca aynı zamanda sobaya oksijen girişini de temin eder. Dolayısı ile bacanın tıkalı olması önemli bir sorunu teşkil etmekte ve atılamayan boğucu karbondioksit tehlike yaratmaktadır. Ancak asıl sorun, özellikle lodoslu havalarda yukarıdan bacaya basan rüzgârın da etkisi ile oksijen girişinin yeterli olmaması ve sobanın içinde tam yanma gerçekleşememesidir.

Soba boğulmasında karbonmonoksit gazı açığa çıkar

Soba boğulması dediğimiz bu olayda yüksek miktarda duman oluşur. Bu durumda eksik yanma olur ve karbondioksit yerine, yanma reaksiyonunda karbonmonoksit gibi çok zehirli bir gaz meydana gelir. Bu gazın çok çok az miktarları bile zehirleyici etki yapmakta ve çok kısa bir sürede ölümlere neden olmaktadır.

Bacalar mutlaka açık tutulmalıdır

Uzmanlara göre soba zehirlenmelerinin önüne geçmek için şunlara dikkat edilmeli:

"Bacalar mutlaka açık tutulmalı.

Bacaları düzenli olarak temizlenmesi ve açık tutulması lodoslu ve fırtınalı havalarda gerekirse soba yakılmaması veya en azından soba başında sobanın yanıp yanmadığı veya boğulup boğulmadığının kontrolünün yapılması hayat kurtaracak önlemlerdendir.

Sobayı yanık bırakıp uyumak tehlikelidir.

Dedektörler önemli görev görürler. Dedektör kullanımının yaygınlaştırılması yine alınacak önlemlerdendir."