Bu sorunlar 'Yaz depresyonuna' işaret ediyor

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Yelda Öge, çok fazla bilinmemesine rağmen kişilerin yaz döneminde de depresyona girebileceğini bildirdi.

Bu sorunlar 'Yaz depresyonuna' işaret ediyor

Depresyonun daha çok kışın ve kapalı havalarda görüldüğü düşünülmesine rağmen yapılan son araştırmalar, sorunun yaz mevsiminde de yaşanabileceğini ortaya çıkardı. Yaz aylarında sıcak ve güzel havaların tadını çıkarmak yerine dikkat dağınıklığı, keyif alamama, uykusuzluk ve iştahsızlık gibi belirtiler yaz depresyonuna işaret ediyor olabilir. Uzman Psikolog Yelda Öge, yaz depresyonunun belirtilerini ve yapılması gerekenleri anlattı.

“Yazın da depresyona girilebiliyor”
Depresyon belirtilerinin en az 15 gün sürmesi gerektiğini ifade eden Öge, “Genellikle depresyon denildiğinde sonbahar ve kış dönemlerinde görüldüğü akla geliyor. Ama son yıllarda yapılan araştırmalar az da olsa yaz döneminde de kişilerin depresyona girebildiği belirtiliyor. Özellikle mevsimsel geçişlerde yaz depresyonları yaşayan kişilerin her aynı dönemde depresyon belirtilerinin görülmesi beklenir. En az 15 gün süren belirtiler vardır. Bu belirtilere bakacak olursak yorgunluk, halsizlik, isteksizlik, mutsuzluk, hiçbir şeyden keyif almama, işleri erteleme, kendisine ve çevreye karşı bakış açısında hep olumsuz olma durumu söz konusudur. Bunların hepsi bize depresyonu tanımlayan durumlar. Bu tarz durumlarda da yardım almak gerekiyor. Ama bu belirtilerin her gün ve 15 gün düzenli olarak görülmesi gerekiyor” dedi.

"Sık sık keyif alınabilecek aktiviteler önemli“
Kişilerin yaz depresyonundan kolaylıkla çıkabileceğini ifade eden Uzman Psikolog Yelda Öge şunları dile getirdi:
“Depresyona girmemek ya da depresyondan kendimizi korumak adına öncelikle yaşam tarzımızı iyileştirmemiz gerekiyor. Yaşam tarzımızın içerisinde de çalışma saatlerimizden, çalışma performansımızdan günlük yaşamdaki sosyal ilişkilerimize kadar beslenme alışkanlıkları ve hobi etkinliklerimize kadar geniş bir çerçevedir. Bunların hepsini iyileştirmemiz ve düzenlememiz gerekiyor. Sık sık keyif alınabilecek etkinliklere odaklanmak gerekiyor. Bunda da kişinin kendisini iyi tanıması gerekiyor. Herkes kendisine göre bir hobi alanı seçmeli ve o alanı haftada en az 3-4 kere keyif alacağı şekilde düzenlemelidir. Bunun dışında beslenme alışkanlıklarının ve uyku döngüsünün düzenlenmesi gerekir. Yaz depresyonlarının ortaya çıkmasının bir diğer sebebi de uykusuzluktur. Yaz dönemlerinde kışın yapamadığımız birçok aktiviteyi yapma şansı bulduğumuzdan uyku problemleri ortaya çıkıyor. Özellikle yaz akşamlarında konserlere gitmek, eğlenceli aktivitelere katılmak bizim uyku saatlerimizi değiştirdiğinden dolayı bize depresyon olarak geri gelebilir. Bunlara biraz dikkat etmek gerekiyor.”