Coğrafi tescilli Mardin kebabının hazırlanış sürecini ustası anlattı

Yöresel yemekleriyle ün kazanmış tarihi kent Mardin'in vazgeçilmez lezzetleri arasında coğrafi olarak tescil listesine eklenen Mardin kebabının pişirim serüvenini, şef Ferit Gülşen anlattı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Coğrafi tescilli Mardin kebabının hazırlanış sürecini ustası anlattı

Yöresel yemekleriyle ün kazanmış tarihi kent Mardin’in vazgeçilmez lezzetleri arasında coğrafi olarak tescil listesine eklenen Mardin kebabının pişirim serüvenini, şef Ferit Gülşen anlattı.

Tarihi dokusu ve zengin mutfağıyla ünlü Mardin’de, coğrafi tescil alan Mardin kebabı, kendine has pişirme yöntemleriyle öne plana çıkıyor.

Mardin mutfağının aynı zamanda kültürel bir mirası olan Mardin kebabını diğer kebaplardan ayıran en büyük özelliği, zırhla çekilmesi ve 4 şiş üzerinde sunum yapılıyor olmasıdır.

,Kebabın, diğer kebap çeşitlerinden farkı içerisinde hem dana eti hem de kuzu etinin kullanılmış olmasıdır. Ayrıca kuyruk yağı ve biber de katılmaktadır.

15 Şubat 2024’te Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen bu lezzetin hazırlanış sürecini Şef Ferit Gülşen anlattı.

Mardin kebabının diğer kebaplardan farkını ve pişirim aşamalarını aktaran Gülşen, kebabın yöresel mutfağın vazgeçilmezleri arasında yer aldığını belirtti.

Mardin kebabını pişirme sürecinin ortalama 10 ila 30 dakika sürdüğünü belirten Gülşen, “13 yıldır mutfak şefliği yapmaktayım. Malum olduğu üzere Mardin kebabı, Patent Kurumu tarafından tescillendi. Lezzeti, başka bölgede bulunmayan bir yöresel yemeğimizdir. Tescil serüveni 15 Şubat 2024’te başladı. Mardin’e gelen yerli yabancı turistler, Mardin kebabının çok lezzetli olduğunu belirtiyorlar. Mardin kebabını diğer kebap çeşitlerinden ayıran özelliği 4 şiş üzerinde sunum yapılması ve bu 4 şişin her biri 50 gram olmak üzere toplam 200 gram şeklinde servisinin yapılmasıdır. Diğer özelliği ise etin zırhla doğranmasıdır. Tadı ise Adana ve Urfa’dan ayırt edebilecek kadar farklıdır. Kuzu döş, dana döş ve kuyruk yağından elde ediliyor. Günlük pişiriliyor. Yapım aşaması maksimum 10 ila 30 dakika arasında sürüyor. Tabi ki, beklemesine değiyor.” ifadelerini kullandı.

Mardin kebabına yoğun ilgi ve talebin olduğunu aktaran Gülşen, “Mardin kebabına yoğun talep var. Gelen turistler memnun bir şekilde ayrılıyor. Mardin’e genellikle Rusya ve Almanya tarafından gelenler oluyor. Mardin kebabının daha önceden tescillenmesi gerekiyordu. Şu an çok şükür Mardin’e özgü tescil sınıfına giren bir yemeğimiz daha oldu. İlerleyen dönemlerde tescillenmeyi bekleyen diğer lezzetli yemekler de var.” şeklinde kaydetti.

Coğrafi tescil alan Mardin kebabı, şehrin mutfak kültürünü yaşatmaya ve turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor