Damla sulama yöntemi ile fındıkta verim arttırılmaya çalışılacak
Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındıkta son yıllarda düşen verimin damla sulama yöntemi ile arttırılması hedefleniyor.Ferrero Fındık, oluşturduğu örnek bahçelerle üreticileri ve vatandaşları bilgilendirerek,...
Karadeniz Bölgesi’nin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındıkta son yıllarda düşen verimin damla sulama yöntemi ile arttırılması hedefleniyor.
Ferrero Fındık, oluşturduğu örnek bahçelerle üreticileri ve vatandaşları bilgilendirerek, fındığın kalitesini arttırmayı hedeflerken, “Değerli Tarım” projesi kapsamında örnek bahçelerde damla sulama yöntemiyle bahçe sulama ve gübreleme işlemi uzmanlar tarafından fındık üreticilerine uygulamalı olarak anlatıyor.
Akçaabat ilçesindeki Derecik mahallesindeki örnek bahçede Trabzon’un 10 farklı ilçesinden gelen çiftçilere damla sulama sistemini anlatan Değerli Tarım Projesi Akçaabat Bölge Sorumlusu Ziraat Mühendisi Alihan Hikmet Bayram, fındıkta damlama sistemini çiftçilere tavsiye ettiklerini söyledi.Bayram, “Bu sistemde borular topraktan yaklaşık 20 santimetre alt kısma gömülebiliyor. Karadeniz Bölgesi yağıştan dolayı yabancı ot olayı fazla olan bir memlekettir. Mekanik mücadele bizim için kaçınılmazdır. Bu mekanik mücadelede damlama boruları eğer bahçe üzerinde durursa boruların kesilmesi söz konusu olacaktır. Boruların gömülmesi de o konuda fayda sağlayacaktır. Toprak altını sulamak suretiyle bitkinin direk kök bölgesine beslemek istenilen bölgeye gübre vererek toprak yüzeyinde olan yabancı otları gübrelememiş ve sulamamış oluyoruz. Bu da bizim yabancı otlarla mücadele de ciddi bir avantaj sağlıyor. Ocak arası mesafelerin biraz daha geniş olduğu, buharlaşmanın güneş ışığına bağlı olarak fazla olduğu yerlerde yine toprak altını besleyerek suyun buharlaşmasının önüne geçiliyor. Her damlasıyla birlikte bitkiye etkili, verimli ve ekonomik anlamda bir besleme sağlanıyor” ifadelerini kullandı.