Depremin Etkisi Sadece Binaları Değil, Kalpleri de Vurdu

Türkiye'yi derinden sarsan 2023 Şubat depremleri, sadece fiziksel yıkıma neden olmadı, kalp sağlığını da ciddi şekilde tehdit etti.

Depremin Etkisi Sadece Binaları Değil, Kalpleri de Vurdu

Türkiye’yi derinden sarsan 2023 Şubat depremleri, sadece fiziksel yıkıma neden olmadı, kalp sağlığını da ciddi şekilde tehdit etti. Uluslararası Minimal İnvaziv Kardiyotorasik Cerrahi Derneği üyesi ve kalp sağlığı alanında uzman isimlerden Prof. Dr. Serkan Durdu, deprem sonrası hastanelere başvuran vakalarda Kırık Kalp Sendromu'nun (Takotsubo Kardiyomiyopatisi) gözle görülür bir artış gösterdiğini belirterek, “COVID-19 enfeksiyonu geçiren hastalarda ve deprem gibi travmatik olayların ardından bu sendromun görülme sıklığı arttı.” Dedi

Deprem Travmasının Kalp Üzerindeki Etkisi

Büyük travmalar, insan vücudunda yüksek stres hormonu (adrenalin ve kortizol) salınımına neden olarak kalp fonksiyonlarını geçici olarak bozabiliyor. Prof. Dr. Durdu, depremzedeler, kayıplar yaşayanlar ve olayın psikolojik etkisini derinden hisseden bireylerde Kırık Kalp Sendromu'na sıkça rastlandığını vurguladı.  Prof. Dr. Durdu şöyle devam etti ; “ Deprem sonrası göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetleriyle hastanelere başvuran birçok hastada, kalp krizi bulguları olmamasına rağmen kalp fonksiyonlarında ciddi bir bozulma tespit ettik. Bu sendrom genellikle yoğun stres ve travma sonrası ortaya çıkıyor. Yaşlı bireyler ve özellikle menopoz sonrası kadınlar, bu sendroma karşı daha hassas.”

Kadınlar Daha Büyük Risk Altında

Kırık Kalp Sendromu’nun, özellikle kadınlarda daha yaygın görüldüğünü belirten Prof. Dr. Durdu, sendromun biyolojik ve hormonal nedenlerine dikkat çekerek, “ Kadınlar, özellikle menopoz sonrası dönemde, vücutlarında östrojen hormonunun azalması nedeniyle strese karşı daha savunmasız hale geliyor. Stresle birlikte artan adrenalin seviyeleri, kalbin aniden fonksiyonlarını kaybetmesine neden olabiliyor.” Şeklinde konuştu.

Bu sendromun, kalp krizi ile benzer belirtiler gösterse de farklı bir mekanizmaya sahip olduğunu açıklayan Prof. Dr. Durdu, kalp damarlarında tıkanıklık olmadan, kalbin kasılma fonksiyonunda geçici bir bozulma meydana geldiğini söyledi.

Türkiye’de Farkındalık Artıyor

Türk Kardiyoloji Derneği ve uluslararası sağlık kuruluşlarının çalışmalarıyla Kırık Kalp Sendromu hakkında farkındalık oluşturulmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Serkan Durdu, erken teşhisin önemine vurgu yaparak, "Bu sendromun teşhisi için hastaların detaylı bir kardiyolojik değerlendirmeden geçmesi gerekiyor. Göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtiler yaşayanların, bunu stres kaynaklı olduğunu düşünerek göz ardı etmemesi, mutlaka bir uzmana başvurması gerekiyor." Dedi.