Ebeveynler için çocuklarda ateş rehberi
Pediatri Uzmanı Uzman Doktor Laden Jaferi, çocuklarda ateşin vücudun enfeksiyonlara karşı doğal bir tepkisi olduğunu belirterek, ateşin nedenleri, doğru ölçüm yöntemleri ve müdahale edilmesi gereken durumlar hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Pediatri Uzmanı Uzman Doktor Laden Jaferi, çocuklarda ateşin vücudun enfeksiyonlara karşı doğal bir tepkisi olduğunu belirterek, ateşin nedenleri, doğru ölçüm yöntemleri ve müdahale edilmesi gereken durumlar hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Çocukluk döneminde sık görülen ateşin, her ebeveyni endişelendiren bir durum olduğunu belirten Jaferi, ateşin genellikle iki kez 38 derece üzerinde ölçülmesi veya 38,5 derece üzerindeki ölçümlerde ‘ateş’ olarak kabul edildiğini ifade etti.
Üç aydan küçük bebeklerde yüksek ateş, üç günden uzun süren ateş, nefes darlığı ya da bilinç bulanıklığı gibi ciddi belirtiler görülmesi halinde zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurgulayan Jaferi, ebeveynlerin bu konuda bilinçli olmalarının önemine dikkat çekti.
"Ateş, vücudun savunma mekanizmasıdır"
Ateşin mikropların çoğalmasını engellediğini ve bağışıklık sisteminin daha etkili çalışmasını sağladığını dile getiren Jaferi, ateşin ağız, koltuk altı, kulak, alın veya rektal ölçümlerde farklı değerler gösterebileceğini belirtti. Jaferi, “Ateş sırasında vücutta kan dolaşımı değiştiğinden çocuğun elleri ve ayakları soğuk, başı ise sıcak olabilir.” ifadelerini kullandı.
“Ateşin düşmesi hastalığın geçtiği anlamına gelmez”
Jaferi, ateşi düşürmenin hastalığın seyrini değiştirmediğini belirterek, “Çoğu ateşli hastalık üç ila beş gün sürebilir. Ateş düşürücü ilaçların etkisi geçtikten sonra ateşin yeniden yükselmesi normaldir. Önemli olan, vücut ısısını 36,5° dereceye indirmek değil, hastanın konforunu artırmaktır.” şeklinde konuştu.
"Antibiyotikler ateşi hemen düşürmez"
Antibiyotiklerin ateşi anında düşürmediğine dikkat çeken Jaferi, çocuklarda ateş ile ilgili doğru bilinen yanlışlara değinerek, “Bakteriyel kaynaklı hastalıklarda bile antibiyotiklerin etkisi genellikle 72 saatte ortaya çıkar. Ateşin derecesi, ateşli havale riskini belirleyen tek faktör değildir. Ayrıca, diş çıkarmanın yüksek ateşe neden olduğu inancını destekleyen bilimsel kanıtlar sınırlıdır. Ateşin alternatif nedenleri araştırılmalı ve özellikle 38,9 derece üzerindeki ateşler sadece diş çıkarma süreciyle ilişkilendirilmemelidir.” dedi.
Hangi durumlarda doktora başvurulmalı?
Çocuklarda ateşin çoğu zaman evde takip edildiğini belirten Jaferi, “Ateşli durumlarda çocuğun davranışlarına ve genel durumuna dikkat etmek önemlidir. Üç aydan küçük bebeklerde 38 derece ve üzeri ateş, bebek iyi görünse bile mutlaka hekim tarafından değerlendirilmelidir. Üç günden uzun süren ateş, 38,9 üzeri sıcaklık veya eşlik eden deri döküntüsü, nefes darlığı, şiddetli karın ağrısı ve bilinç bulanıklığı gibi belirtiler varsa, zaman kaybetmeden tıbbi yardım alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.
"İlaçlar dikkatli kullanılmalı"
İlaç tedavisinin doktor kontrolünde uygulanması gerektiğini vurgulayan Jaferi, “Ateş düşürücü ilaçlar sadece ihtiyaç duyulduğunda verilmeli ve rahatsız edici semptomlar geçtiğinde kesilmelidir. İlaçlar, kendi ölçeği veya enjektörle verilmelidir. Kaşıkla verilen ilaçlar yanlış doz riskini artırır.” diyerek sözlerini tamamladı.