Et yedikten sonra bunlar mutlaka yapılmalı
Samsun Dişhekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, et yedikten sonra dişlerin fırçalanmasının tek başına çözüm olamayacağını, vatandaşların et yedikten sonra 'diş ipi' veya 'arayüz diş fırçası' kullanarak dişlerini temizlemeleri gerektiğini söyledi.
Samsun Dişhekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, et yedikten sonra dişlerin fırçalanmasının tek başına çözüm olamayacağını, vatandaşların et yedikten sonra ‘diş ipi’ veya ‘arayüz diş fırçası’ kullanarak dişlerini temizlemeleri gerektiğini söyledi.
Kurban Bayramı’nda şeker ve et tüketimi diğer günlere oranla bir hayli artıyor. Özellikle dişler arasında kalan etler ve şekerli yiyecekler ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Bayram öncesinde açıklamalarda bulunan Diş Hekimi Abdullah İlker, bu sıkıntıların yaşanmaması için vatandaşlara diş ipi ve arayüz diş fırçası kullanma önerisinde bulundu.
“Kürdan kullanımı diş ve diş etine zarar verebilir”
Dişler arasında kalan yiyecekleri temizlemede kürdan kullanımının pek etkili olmadığını vurgulayan Abdullah İlker, “Dişlerimize sadece bayramlarda değil her zaman özen göstermemiz gerekiyor. Özellikle Kurban Bayramı’nda et tüketimi normal zamanlara oranla oldukça artıyor. Bunla beraber şeker tüketimi de artıyor. Et tüketildiği zaman, et parçaları insanların dişlerinin arasına sıkışır. Dişler arasına giren et parçaları, çalkalamayla veya normal fırçalamayla çıkarılamaz. İnsanlar da bu durumdan rahatsız olur. Bu etleri çıkartmak için ağaçtan yapılan kürdanla devamlı uğraşılır, durur. Kürdan, bazen diş etlerine ve dişlere büyük zarar verebilir. Mümkün olduğunca bunları kullanmaktan kaçınalım” dedi.
“Diş arasındaki etler ‘arayüz fırça’ ya da ‘diş ipi’ ile temizlenmeli”
Dişler arasında kalan yiyeceklerin ‘arayüz fırça’ ya da ‘diş ipi’ ile temizlenmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan İlker, “Dişler arasında sıkışan etleri çıkarmak için çok etkili yöntemler var. Halk arasında kullanımı pek bilinmeyen ‘arayüz fırçaları’ var. Bu arayüz fırçaları, 2 diş etinin arasına önden arkaya doğru girerek tek tek temizler. Bütün dişlerin arasında kalan etler ve yiyecekler kolay bir şekilde çıkartılır. Bu işlemin ardından dişler normal fırça ile fırçalanıp, gargara yapıldıktan sonra herhangi bir sıkıntıyla karşılaşılmaz. Arayüz fırçalarını kullanmak istemeyen insanlar ‘diş ipi’ de kullanabilir. Ama diş ipleri de aynı vazifeyi görebilir fakat diş ipleri biraz uğraş gerektirdiği için insanlar kullanmaktan pek hoşlanmıyor. Yiyeceklerin dişlerin arasında kalması, buradaki çürümeyi hızlandırır ve bakterilerin çoğalmasını sağlar. Sağlıklı bir ağız ortamına kavuşmak için diş ipi veya arayüz fırçayla temizlememiz gerekiyor” diye konuştu.