Göç eden boz ayılar kış uykusu için dönüş yolunda

Yaz mevsiminde beslenmek için Kars'tan Artvin'in Şavşat ilçesi kırsalına giden boz ayılar, kış uykusu için Sarıkamış ilçesinin yolunu tuttu

Göç eden boz ayılar kış uykusu için dönüş yolunda

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu, "Boz ayılarımızın da göç mevsimi. Onlar da şimdi Artvin Şavşat'tan Sarıkamış'a geri dönüyorlar. Tabii bunların hepsi değil, ayıların önemli bir kısmı da kent merkezinin dışında bulunan çöplükte besleniyorlar"
"En çok besin ihtiyacı sonbahardadır. Dün gece çöplükte arkadaşlarımızla beraber 32 boz ayı ve bir kurt gördük"

Kars'ın Sarıkamış ilçesinden yaz mevsiminde beslenmek için Artvin'in Şavşat ilçesi kırsalına giden boz ayılar, kış uykusu için Sarıkamış'a geri dönmeye başladı.
KuzeyDoğa Derneği ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleriyle "Doğu Anadolu'nun Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Projesi" çerçevesinde 2012 yılında yürütülen çalışma kapsamında Sarıkamış ilçesi sınırlarında yaşayan boz ayıların popülasyonunun insan baskısı ve beslenme amacıyla göç ettikleri belirlenmişti. 
Uydu vericisi takılan boz ayıların beslenmek için  Artvin'in Şavşat ilçesi, Şenkaya ve Göle ormanlarına gittiği ve oralardaki meyveler ve zengin bitki örtüsüyle beslenip, havaların soğumasıyla tekrar Sarıkamış'a kış uykusu için döndüğü ve bu göç için yaklaşık 300-350 kilometre yol katettiği uydu vericileriyle tespit edilmişti.
Bu uzun yolculuktan dönen boz ayılar, kent merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Acısu mevkisindeki şehir çöplüğünde toplu halde görüntülendi. 
Utah ve Koç üniversiteleri öğretim üyesi de olan KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın tek göç eden boz ayılarının Sarıkamış'ta bulunduğunu belirterek, uydu vericisi ile takip edilen boz ayıların kış uykusu için geri dönmeye başladıklarını söyledi.

"Sarıkamış'a geri dönüyorlar"
2012 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi ile ortaklaşa Orman ve Su İsleri Bakanlığının izniyle yapılan çalışmalarda toplam 52 boz ayının yakalandığını aktaran Şekercioğlu, "Bu boz ayılar yapılan incelemelerden sonra sağlıklı olarak doğaya bırakıldı. Yavrular ve daha önce, tasma takılanlar hariç, çoğuna uydu vericili tasma takıldı. Tasmalar, maksimum 2 yıl sürenin ardından otomatik olarak düşüyor. Halen tasması olan 6 boz ayı bu şekilde takip ediliyor." dedi.
Şehir çöplüğünün hayvanlar için hazır yiyecek kaynağı olduğunu, bölgedeki insan varlığı arttıkça, hayvanların da yaşam alanlarının daraldığını, çöplüğün boz ayılar tarafından daha çok kullanıldığını ifade eden Şekercioğlu, şu bilgileri verdi:
"Boz ayılarımızın da göç mevsimi. Onlar da şimdi Artvin Şavşat'tan Sarıkamış'a geri dönüyor. Tabii bu ayıların hepsi değil. Ayıların önemli bir kısmı da kent merkezinin dışında bulunan çöplükten besleniyor. Sonbahar döneminde ayılar özellikle aç, çünkü kış uykusu için yağ depoluyorlar. Sonbaharda ayıların besin ihtiyacı doruk noktasındadır. O yüzden çöplüğü özellikle daha fazla kullanırlar. En çok besin ihtiyacı sonbahardadır. Yaklaşık 10 gün önce arkadaşlarımızla çöplükte 32 boz ayı ve bir kurt gördük. Nefesleri kesen bir görüntü vardı. Tabii bu çöplüğün düzenlenmesi rehabilite edilmesi yaban hayvanları için büyük önem taşıyor." 

"Bölgemizin yaban hayatı ve doğa turizmi açısından çok önemli"
Sarıkamış Turizm Derneği (SATURDER) Başkanı Mir Hasan Taş da dünyanın tek göç eden boz ayılarının Sarıkamış'ta olduğunu belirtti. Taş, "Yaşam alanlarında yiyecek bulmakta zorlanan boz ayıların, Sarıkamış'tan Şenkaya, Artvin, Şavşat bölgesine göç ettikleri tespit edilmişti. Boyunlarına uydu vericisi takılan ve göç eden boz ayılar kış öncesi Sarıkamış'a dönüyorlar. Şu anda şehir çöplüğünde besleniyorlar. KuzeyDoğa Derneği ayıların göç yolları, ayıların sağlıkları ve beslenmeleri ile ilgili çalışma yapıyorlar. Tabii bu bizim bölgemizin yaban hayatı ve doğa turizmi açısından çok önemlidir." diye konuştu.