İTÜ Mezunları Arslantepe'ye Hayran Kaldı
İstanbul ve Avrupa'dan gelen misafirler Arslantepe Açık Hava Müzesini gezdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunları , Battalgazi Belediyesi, İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne bağlı Arslantepe Dünya Miras Alanı Birimi tarafından Arslantepe Höyüğü Açık Hava Müzesini gezdiler.
İlk devlet şeklinin ortaya çıktığı, kerpiç mimarinin en önemli merkezi olan Arslantepe’yi Battalgazi Belediyesi Arkeolog’u Cem Kaya rehberliğinde gezen misafirler, 5500 yıllık tarih karşısında şaşkınlarını gizleyemediler. İstanbul ve Avrupa’dan bölgeye gelerek Arslantepe'yi bizzat yerinde görme fırsatı bulan misafirler, eşsiz medeniyet katmanlarının yer aldığı açık hava müzesine hayran kaldıklarını belirttiler.
Arslantepe’yi çok beğendiğini ifade eden Gülsen Karataş; “İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık fakültesi mezunlarındanım bende. Çok beğendik burayı. Bizlere bu muhteşem yer için verilen bilgiler bazı bilgilerimizi yıktı diyebilirim. Mesela ben burayı sadece geç hitit şehri olarak biliyordum. Lakin eşsiz medeniyet katmanlarının yer aldığı bir merkez olduğunu öğrenmiş oldum Arkeolog’umuz güzel anlatıyor buranın tarihini. Herkesin burayı görmesini tavsiye ediyorum” dedi.
Esin Tekin Kaancı ise; “ İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık fakültesi mezunuyum. Her gezdiğim yerde daha önceden neden buraları gezmemişiz dediğim yerlerden biride Arslantepe oldu. Arkeolog’umuz ve Arslantepe UNESCO Koordinatörü Cem Kaya’nın anlatımıyla çok derin bilgiler edindik. Katman katman uygarlıkları buralardaki yaşamlarını görmek gerçekten anlatılmaz bir şey. Kendi Anadolu topraklarımızda o kadar çok değer var ki; bunu gelip burada hissetmek bambaşka bir duygu benim için. Bize bunları hissettiren arkeolog’umuza ayrıca teşekkür ediyorum”
Fahri Barkul ; “İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık mezunuyum bende arkadaşlarım gibi. Ayrıca profesyonel tur rehberliğide yaptım, sürekli Anadolu’yu gezdim. Ülkeme aşık oldum. Artık amatör olarak keyif için yapıyorum bu işi. Arslantepe’ye ikinci gelişim benim. .Bugün ki ziyaret olağan üstü oldu benim adıma. Çok değerli bir zaman geçirdik Arkeolog’umuz Cem Kaya sayesinde. Herkese çok teşekkür ediyorum. İyi ki Anadolu sizlerle birlikte yaşamaya devam ediyor”dedi
45 yıl sonra Arslantepe’ye geldiği için üzüntü duyduğu ifade eden Meryem Fındıkgil; “İTÜ mezunuyum. Mimarlık tarih hocasıyım. Arslantepe’ye ilk kez geldim. Çok doğru bilgiler aldığımız içinde mutlu oldum. Çok özel bir alanda özenli yapılan bir kazı alanına şahit olduk. Bizleri burayı tanıtan Arkeolog’umuzun Cem beyin anlattıklarından çok etkilendim. 45 yıl önce mezun olduk bizler. 45 yıl sonrada buraya gediğim içinde ayrıca üzüldüm. Kazılar yeni ilerlemeler sağlamış ve doğru bilinçle yapılıyor. Çok mutlu oldum. 5 gün sürecek planlı bir turdayız. Dün gece Malatya’ya ulaştık. Yarın sabahta maalesef ayrılacağız. Bu bizim için kısa bir gezi oldu.Kenti tanımış olduk. Kentin insanları çok güzel. Yaşamış olduğunuz depremin ardından kente sahip çıktıklarını gördük. Sadece Malatya’yı kapsayan 4-5 günlük bir seyahat daha planlıyoruz"dedi
Selda Kalafatoğlu ise ; “Bende Londra’da yaşıyorum. Malatya’ya ilk defa geldim. Arslantepe’den çok etkilendim. Kendimi suçlu hissediyorum daha önce gelip bu tarihi mekanı görmediğim için. Sizlerin misafirperverliği de çok güzel. Her şey bizim için çok güzel geçti. Söyleyecek çok bir şeyde bulamıyor insan”şeklinde konuştu.