Karabulut, Sağlık alanında ekip çalışması zorunludur

Sağlık alanında yapılan işlerin tek disiplin tarafından yerine getirilmesi mümkün değildir' dedi.

Karabulut, Sağlık alanında ekip çalışması zorunludur

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Sağlık alanında hizmetlerin en iyi düzeyde verilmesi, ancak disiplinler arası uyum, etkin iletişim ve işbirliği ile mümkün olmaktadır. Sağlık alanında yapılan işlerin tek disiplin tarafından yerine getirilmesi mümkün değildir” dedi.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, Ankara, Gazi ve Hacettepe Üniversiteleri Sağlık Bilimleri Fakülteleri’nin katkılarıyla ve Gazi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 3. Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi’ne katıldı.

3. Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi’nin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Karabulut, kongrenin bu yıl “Her şey sağlık için paydaşlar arası işbirliği” ana teması ile düzenlendiğini hatırlatarak, “Sağlık Bilimleri alanında disiplinler arası işbirliği ve çalışma politikaları ile ilgili düzenlemeler son yıllarda dikkat çeken önemli konulardan birisidir.  Çünkü sağlık alanında hizmetlerin en iyi düzeyde verilmesi, ancak disiplinler arası uyum, etkin iletişim ve işbirliği ile mümkün olmaktadır. Sağlık alanında yapılan işlerin tek disiplin tarafından yerine getirilmesi mümkün değildir. Bu durum sağlık alanında ekip çalışmasını zorunlu kılmaktadır.  Bu bağlamda sağlık bilimleri alanında farklı disiplinlerin bir araya gelmesi, yapılan ortak çalışmalar, bilgilerin bir araya getirilmesi, konunun farklı boyutlarda ele alınmasına, bütüncül yaklaşıma ve problemlere farklı çözüm yolları bulmaya olanak sağlamaktadır. Çünkü her bir disiplin üyesi kendi bilgi, beceri, deneyim ve uzmanlıklarıyla bilime katkıda bulunabilmektedir. Bunun yanı sıra paydaşlar arası işbirliği, sahada iş doyumunu, bakım kalitesini ve memnuniyetini sağlarken, disiplinler arası iletişimi geliştirir ve maliyeti azaltır. Disiplinlerarası bir diğer uygulama alanı ise öğretim alanında olmalıdır. Bu yaklaşımın da son dönemlerde önem kazanmasının nedeni,  sağlık alanında karşılaşılan problemleri çok yönlü değerlendirebilen ve öğrenilen becerileri uygulayabilen bireylere ihtiyaç olduğu düşüncesidir. Bir diğer önemli neden ise  tek disipline dayalı geleneksel yapıyı zorlamasıdır. Tüm bu sebeplerden dolayı disiplinler arası yaklaşım eğitim sisteminin de önemli bir parçası haline gelmektedir.”  ifadelerini kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Karabulut şunları söyledi, “Bizler sağlık alanında, her bir disiplinin zenginliğini, onların birbiriyle bağlantılı olduğunu bilmekteyiz. Disiplinler arası çalışmalar, problemlere çözümler bulmak ve düşünceleri ifade etmenin daha iyi ve yeni yollarını bulmak için bilişsel, duyuşsal ve yaratıcı kapasiteyi ön plana çıkarır, çoklu zekâ biçimlerini ve dünyayı çoklu bilme yollarını ve problem çözme becerilerini arttırmaktadır. Bu bakımdan ülkemizde sağlık alanında disiplinler arası iletişimin geliştirilmesi ve ortak çalışmalara zemin oluşturması açısından sağlık bilimleri kongresi büyük önem taşımaktadır.”

Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Sağlık ve sağlıklı yaşam kaliteli ve sağlıklı yaşam koşullarının iyileştirilmesinden geçer. Hastalıklar oluşmadan önlenmesi konusunda geleneksel ve bütünleyici sağlık unsurları da artık sağlık bilimlerinin konusu olmuştur. Bu bağlamda Ergoterapi, fizyoterapi, masajla tedavi ve rehabilitasyon, evde sağlıklı bakım hizmetlerinin önemsenmesi istihdam ve eğitimlerinin güncellenerek yeniden yapılandırılması esastır. Bununla birlikte Çin ve Uzak Doğu Tıbbı, artık nerdeyse sadece Geleneksel Ürün ve Yöntemlerini kullanmaktadır; bu da ancak Sağlık Bilimlerinin araştırma ve akademik çalışmalara destekleriyle olmaktadır.  Bizlerde ülkemizde Sağlık bakanlığının öncülük ettiği birçok çalışmaya katkı sunmaya hazır olduğumuzu bildiririz.” diye konuştu.