Madde Bağımlılığı İle İlgili Etkinlik Düzenledi...
İnönü üniversitesi Turgut Özal Tıp merkezi Madde Bağımlılığı Farkındalığına Yönelik Kaligrafi Etkinliği düzenlendi.
İnönü üniversitesi Turgut Özal Tıp merkezi Madde Bağımlılığı Farkındalığına Yönelik Kaligrafi Etkinliği düzenlendi.
Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimlik katında düzenlenen etkinlikle ilgili Eğitmen Serkan Teşdoğ ve Çilem Karabulut eşliğinde Kaligrafi etkinliği düzenledi.
Programa İnönü Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Doç. Dr. İlknur Ucuz, Madde Bağımlılığı Komisyon Başkanı ve Amatem sorumlusu Prof. Dr. Hatice Birgül Cumurcu, Madde Bağımlılığı Komisyon Üyemiz Doc. Dr. Esra Porgalı Zayman, Geriatri AD. Öğretim Üyemiz Funda Datlı Yakaryılmaz, Amatem Psikoloğumuz İsmail Reyhani, Madde bağımlılığı komisyon üyemiz Uzman Dr Burcu Kılıçgediği ve genç yeşilay topluluğu başkanı Ahsen Kurt, Tıp Fakültesi öğrencileri ve Psikiyatri Asistanları ve çok sayıda konuk katıldı. Konu ile ilgili Prof Dr Hatice Birgül Cumurcu. Açıklamalarında
Bu etkinliğimiz ile madde kullanımının zararlarına dikkat çekmek ve gençlerimizi severek yapacakları sportif ve sanatsal etkinliklere yönlendirerek bağımlılık yapıcı maddelerden uzak tutmak amaçlanmıştır.
Madde Bağımlılığı vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamaması durumudur.
Son yıllarda hızla artan şekilde madde kullanımı, farklı sosyal katmanlarda farklı şekillerde var olarak aileleri, ülkeleri derinden yaralayan, ırk ve etnik farklılık ayırmadan halkın yüzleşmek durumunda kaldığı büyük bir sağlık sorunu haline gelmiştir.
Madde kullanımı, aşırı ekonomik maliyet, ölüm oranlarında artış, aile dengelerinin bozulması, sağlıklı bireylerin meydana getirilmesi gibi temel konularda ciddi sarsıcı etkilere yol açmaktadır.
Madde kullanımları son yıllarda gençler arasında gittikçe yaygınlaşarak genç nüfusu tehdit eden bir problem haline gelmiştir. Bağımlılığa neden olan faktörler incelendiğinde bağımlılığın nedeni olarak tek bir etkenden söz etmek güçtür.
Bağımlılık için birçok etken söz konusu olabilir.
Psikolojik ve biyolojik etkenler bağımlılık sürecini etkilemektedir.
Kişi ilk olarak merak ve korku duygusu ile kullanımı denemek isteyebilir. Merakla birlikte bir kereden bir şey olmaz düşüncesi ile kullanım gerçekleşir. Kullanılan maddeye bağlı olarak kullanım sıklığı, kullanım süresi, kullanılan madde türüne göre değişiklik gösterse de kullanım sürecine bağlı olarak beynin zarar görmesi sonucu beyin doğru şekilde çalışamamaya başlar ve bağımlılık ortaya çıkar.
Türkiye’de yapılan madde kullanımı ve bağımlılığı ile ilgili çalışmalar incelendiği zaman madde kullanımı konusunda en riskli ve savunmasız grubun çocuklar ve gençler olduğu görülmektedir. Çocuklarımız ve gençlerimiz daha çok sportif, sanatsal faaliyetlere yönlendirerek madde kullanımından uzak tutmak veya başlamasını önlemek madde bağımlılığından korumada önleyici faaliyetler arasında sayılmaktadır.
Madde Bağımlılığı önleme faaliyeti olarak İnönü Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü olarak madde bağımlılığı farkındalığına yönelik öğrencilerimize yönelik, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimlik katında Eğitmenimiz Serkan Teşdoğ ve Çilem Karabulut eşliğinde Kaligrafi etkinliği düzenledik.