Malatya'da Hasar Tespitlerindeki Skandal Bitmiyor

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Malatya'da yapılan hasar tespitlerinin tamamına yakını skandallarla dolu, net bir hasar tespiti neredeyse yok gibi diyen Başkan Zafer,'bu işi düzgün yapabilecek kurumlarımız yok mu ? 'dedi.

Malatya'da Hasar Tespitlerindeki Skandal Bitmiyor

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Malatya’da yapılan hasar tespitlerinin tamamına yakını skandallarla dolu, net bir hasar tespiti neredeyse yok gibi diyen Başkan Zafer,”bu işi düzgün yapabilecek kurumlarımız yok mu ? “dedi.

Deprem sonrası artçılar devam ederken yapılan tespitlerin sağlıksız olduğunu defalarca söylediklerini,artçıların bitmesini beklemeleri konusunda her fırsatta açıklamalar yapıldığını, ancak yangından mal kaçırır gibi alel acele tespitlerin yapıldığını ve bunun sonucunda da ortaya telafi imkansız hatalı bir çok kararın halkı iyice mağdur ettiğini dile getiren Uluslararası Diriliş Hareketi Genelbaşkanı Mehmet Zafer, yaptığı açıklamada :

Deprem insanlarımızı zaten vurdu,evini,işyerini kaybeden, yakınlarını yitiren insanlarımız deprem sonrası yapılan hatalı hasar tespitleriyle neredeyse çileden çıkacak gibi.  Her apartman en az üç kere hasar tespiti gördü, her tespit bir diğerinden farklı sonuçlar çıkardı halkın karşısına, Hangisine inanacağını dahi bilemeyen halkımız, ne yapacağını bilemez durumda.

Hasar tespitinde bulunan Çevre ve Şehircilik ekibinin yaptığı tespite güven duymayan devlet yetkilileri vatandaşlara itirazda bulunabilirsiniz diyerek, bir de itiraz süresi belirledi. Madem yapılan tespitlere itimadınız yoktu ,neden bu kişilere bu görevi verdiniz? İtiraz sonu değişen hasar tespit kararları var. Öncesinde evi ağır hasar tespiti alan halkımız evinin mobilyalarını, kapılarını,pencerelerini söktü, kombi ,petek ve buna benzer aksesuarları söktü. Ardından yapılan itiraz sonucu ağır hasar alan ev orta hasara veya hafif hasara döndü. Vatandaşın evine verdiği zararı kim ödeyecek ?  bunun sorumlusu kim olacak ?

Aynı apartman, aynı ev ve farklı hasar tespit sonuçları , mantıkla izah edilemez durumda. Son yapılan tespitlerin net olduğunu, itirazların bittiğini , ancak mahkemeye verilebileceğini söylediler.  Şimdi de vatandaşlı mahkeme kapılarında süründürüyorlar. Deprem performans cihazları var, bu işin ilmini gören profesörler var, inşaat mühendisleri var. Her imkana sahipken ortaya çıkan skandal hasar tespitlerinin açıklamasını kim yapacak ?

Şimdi de bizzat şahit olduğum ve yakinen bildiğim bazı sitelerin yaşından dolayı yıkım kararının verilmesi durumu var. Depremde çok fazla hasar görmemiş,ki Malatya’da hasarsız bir tek bina yokken, yaşından dolayı ağır hasar deyip yıkım kararı verilen binalar var.

 Başharık Mahallesi’nde Saygınlar Apartmanı var, A Blok ağır hasarlı, yanındaki blok orta hasar, bir diğer yanı hafif hasar. Yahu bunlar bir birine bitişik binalar ve yaşları aynı. Yıkım kararı bütün siteye verilmişken , farklı farklı hasar tespit sonuçlarını nasıl açıklayacaksınız ? İnsanlar evinde oturuyor, elektrik var, su var ama doğalgaz kesik. Binanın ağır hasarlı olmasından dolayı gaz açamıyorlarmış. Yahu, sağındaki, solundaki, arkasındaki bitişik binalarda gaz var, sorun olmuyor da, bu blokta niye sorun oluyor.  Apartmanın yıkılma olasılığının olmadığını, ama yaşından dolayı ağır hasar verildiğini ve yıkılacağını söylüyor çevre şehircilikteki yetkililer. Bu apartmanda oturanların bir kısmına taşınma ve kira ücreti yatmışken bir kısmına halen yatmamış. Bu nasıl bir çalışma sistemi, nasıl bir hata ?

Bu vatandaşların gideceği yeri yok, kalacağı yeri yok, kiralayacakları evleri yok, evlerinde oturuyorlar ama doğalgaz yok.  Bu sitenin ya tamamına gaz ,elektrik ,su vermeyin ya da tamamına verin. Bir kısmına verip, bir kısmına vermemek te neyin nesi “ dedi.