Maliye Bakanı Ağbal büyüme rakamlarını değerlendirdi
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 yılı birinci çeyrek büyüme rakamları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, 'Ekonominin çarkları hızlı dönmeye devam ediyor' dedi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 yılı birinci çeyrek büyüme rakamları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Ekonominin çarkları hızlı dönmeye devam ediyor" dedi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal ilk çeyrekteki ekonomi büyümesini yazılı olarak değerlendirdi. 2016 yılı son çeyreğinde yüzde 3.5 olan ekonomi, 2017 yılı ilk çeyreğinde yüzde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 oranında büyüyerek yüzde 9.8 seviyelerine çıktığını bildiren Ağbal, "Hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz teşvikler ve desteklerin sayesinde ekonominin çarkları hızlı dönmeye devam ediyor. 2016 yılının son çeyreğinde yüzde 3,5 büyüyen ekonomimiz 2017 yılının ilk çeyreğinde de büyümeye devam ederek bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 oranında büyümüştür" dedi.
Büyümenin hızla gerçekleştiğini belirten Ağbal, "Yatırımlar ve dış talebin büyümeye pozitif katkı yapması da büyümenin kompozisyonu açışından olumludur. Geçtiğimiz yıl büyümeye negatif katkı yapan net ihracat ilk çeyrekte büyümeye pozitif katkı yapmıştır. İlk çeyrekte yüzde 2,2 artan yatırımlar ise yılın geri kalanında pekişen siyasi ve ekonomik istikrar ile krediye erişim konusunda verdiğimiz desteklerle büyümeyi daha çok destekleyecektir" ifadelerini kullandı.
Özel tüketim harcamalarına da değinen Ağbal, "İlk çeyrekte özel tüketim harcamaları yüzde 5,1 artarken, kamu harcamalarındaki artış yüzde 9,4 düzeyinde gerçekleşmiştir. Özel tüketim harcamaları, yaptığımız dönemsel vergi indirimleri ile önümüzdeki çeyreklerde de ekonomik büyümeyi desteklemeye devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.Maliye Bakanı Naci Ağbal, değerlendirmesini şöyle tamamladı: "Bugün açıklanan büyüme verisi, hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz geçici vergi indirimleri, Kredi Garanti Fonu, KOSGEB, prim ötelemesi, yatırım teşvikleri ve istihdam destekleri gibi mali teşviklerin ne kadar yerinde olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu teşvikler yatırım, üretim, ihracat ve istihdam artışını desteklemiş, iç talebi ivmelendirmiştir".