- Haberler
- Genel
- Prof. Dr. Şükrü Ersoy: "Çeken akıntıda olimpiyat şampiyonu dahi olsanız çıkmanız mümkün değil'
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: "Çeken akıntıda olimpiyat şampiyonu dahi olsanız çıkmanız mümkün değil'
Arnavutköy Sahil'den denize girip akıntının etkisiyle kaybolan Furkan Yıldırım'ın arama çalışmaları sürüyor. Uzmanlar ise boğazdaki çifte akıntı ve çeken akıntının tehlikeli olduğunu belirtiyor.
Arnavutköy Sahil’den denize girip akıntının etkisiyle kaybolan Furkan Yıldırım’ın arama çalışmaları sürüyor. Uzmanlar ise boğazdaki çifte akıntı ve çeken akıntının tehlikeli olduğunu belirtiyor.
Arnavutköy Sahil’den 15 Temmuz Cumartesi günü denize girdikten bir süre sonra akıntıya kapılıp kaybolan Furkan Yıldırım’ın arama çalışmaları devam ediyor. Aramalar 3’üncü gününe girerken genç Furkan’ın kaybolmasına neden olan akıntı konusunda ise uzmanlar uyarıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Çeken akıntıda olimpiyat yüzme şampiyonu dahi olsanız çıkmanız mümkün değil" dedi.
“Çeken akıntıda olimpiyat şampiyonu dahi çıkamaz”
Her hafta sonu yaklaşık 20 kişinin boğularak hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Ersoy, “Bunu da bir afet olarak kabul edersek en fazla ölümler boğulmalarda yaşanıyor. Her hafta sonu yaklaşık 20 kişi hayatını kaybediyor boğularak. Boğazdaki boğulmaların nedeni yüzme bilmemekten kaynaklı. Karadeniz kıyılarında ise sadece yüzme bilmemekle ilgili değil. Burada çeken akıntıya yakalanma durumu var. Çeken akıntıda olimpiyat yüzme şampiyonu dahi olsanız çıkmanız mümkün değil. Boğazda jetski’lerle görevlilerin, karada da zabıta görevlilerinin olması gerekmekte. Yasaklanmıyorsa önlemler alınmalı. Çünkü bu ölümlere göz yumamayız” ifadelerini kullandı.
“Boğaz dar bir kanal ve çifte akıntı var”Boğazdaki akıntıyla ilgili bilgi veren Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Boğaz dar bir kanal ve çifte akıntı var. Karadeniz’den Marmara’ya doğru yüzey akıntısı, alttan da Marmara’dan Karadeniz’e doğru bir akıntı var. Bu akıntının hızı rüzgarlı havada daha da artmaktadır. Dolayısıyla burası resmi bir plaj olmamasına rağmen yüzenler bu akıntıda boğuluyor. Az yüzme bilenler akıntıya fazla direnemez. Kıyıda akıntının olmadığı yerlerde girilebilir ancak en temel iş yüzme bilmek. Belediyelere çok iş düşüyor bu noktada. 7’den 70’e herkese yüzmeyi öğretmek gerekiyor. Yasaklamakla bu işler önlenemiyor” şeklinde konuştu.