Sultansuyu Tarım İşletmesi Tayları satışa sunuldu

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde yetişen 11 tay, toplam 1 milyon 580 bin 000 TL'ye alıcı buldu.

Sultansuyu Tarım İşletmesi Tayları satışa sunuldu

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nde yetişen 11 tay, toplam 1 milyon 580 bin 000 TL’ye alıcı buldu.

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde bulunan Sultansuyu Tarım İşletmesinde yetişen 15 baş safkan elit Arap tayı, İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda açık artırma ile satışa çıkarıldı.

Yarış pistlerinin tanınan isimlerinden olan Özgünhan, Onurkaan, Berkoş, Ufukbir, Ateştopu ve Özduran gibi aygırların taylarından oluşan tamamı erken olan 2 yaşındaki 15 baş elit tay sırası ile satışa çıkarıldı. Yapılan açık artırmada Onurkaan’ın tayı Onurluefe 300 bin TL ile en yüksek fiyata alıcı buldu. Onurluefe’yi ise Özgünhan’ın tayı olan Ustaoğlu 270 bin bin TL ile takip etti. Açık artırmada Berkoş adlı aygırın tayı Süerdem ise 50 bin TL ile en düşük fiyat üzerinden alıcı buldu.

İstanbul Veli Efendi Hipodromundan yapılan ihaleye Tarım İşletmeleri Genel Müdürü (TİGEM) Mehmet Taşan, Atçılık Daire Başkanı Gürsel Gökkaya, Destek Hizmetleri Daire Başkanı ve Yüksek Komiserler Kurulu (YKK) Koordinatörü Murat Durmaz, Atçılık Daire Başkanlığı Şube Müdürü Nadi Çolakoğlu ile Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Ahmet Karakeçe katıldı.

Satış öncesi bir konuşma yapan TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan, TİGEM’in 700 yıllık bir geçmişi ve tecrübesi ile hem damızlık hayvan ihtiyacını hem de ülkenin tohum ihtiyacını karşıladığını söyledi. Sultansuyu Tarım İşletmesi’nde atçılık camiasına yüksek performansta tayların yetiştirildiğini kaydeden Taşan, “Bunlarda hala hipodromlarda koşan Gözyaşıgecesi, Altıncıhis, Boylam, Selkut, Turabi, Yeşilyalı ve Saraybosna gibi tayların kardeşlerinden oluşan 15 elit tayımız yeni sahiplerine kavuşacaklar. Yağmur bolluk ve bereket demektir, bolluk ve bereketin yağdığı bir günde bizimde ülkemizin tohumluk ihtiyacını karşılamak için ekili alanlarımız var. Hem TİGEM’e hem de çiftçilerimize bu yağışın bereket getirmesi dileğiyle satışımızın atçılık camiasına hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün Arap atçılığının sigortası olduğunu ifade eden Taşan, “Nasıl ki Osmanlı’da ordumuzun güvencesi at ve haralarsa, şu anda da Arap atçılığı yetiştiriciliğinin sigortası TİGEM’dir. Yarış sahalarında yüksek performans gösteren Arap atlarımızın tamamına yakınının geçmişine bakarsak mutlaka TİGEM orjinlidir. TİGEM olarak ıslah çalışmalarımızın yanı sıra fiziki şartlar, beslenme, barınma gibi iyileştirme çalışmalarımız da hızla devam ediyor. Bu yıl yapılan açık artırmada ortalama fiyat 143 bin 636 lira olmuştur. Geçtiğimiz yıl bu fiyat 135 bin TL olmuştu. Sultansuyu Tarım İşletmesi bu yıl geçtiğimiz yıla oranla artış göstermiştir” ifadelerine yer verdi.

Aydağ isimli tayın satıştan çekildiği açık arttırmada, Özbilden, Esendağ ve Kuloğlu isimli taylara ise alıcı çıkmadı.