Tarihi Konya Lisesinde tarihi pullar sergileniyor

Konya'nın en eski okullarından olan Konya Lisesinde arşivlerde bulunan tarihi pullar, 'pulların izinde' temasıyla sergileniyor.Konya'nın en eski okullarından olan Konya Lisesi, önemli bir tarihi değeri gün yüzüne çıkardı. Konya Lisesi,...

Tarihi Konya Lisesinde tarihi pullar sergileniyor

Konya’nın en eski okullarından olan Konya Lisesinde arşivlerde bulunan tarihi pullar, ’pulların izinde’ temasıyla sergileniyor.

Konya’nın en eski okullarından olan Konya Lisesi, önemli bir tarihi değeri gün yüzüne çıkardı. Konya Lisesi, PTT ile yaptığı ortak projeyle kurum kültürünü geliştirmek amacıyla arşivlerinde bulunan tarihi pulları, kartpostalları ve zarfları derleyerek Türkiye’de ilk sayılabilecek bir sergi açtı. Lisede sergilenen tarihi pullar ve eserler büyük ilgi görüyor.

Sergi hakkında bilgi veren Konya Lisesi Müdürü Zübeyir Yavuz, “Bu sergi bizim milli eğitimimizin en eski eğitim kurumlarından Konya Lisesinin arşivimizin daha kullanılır ve daha çabuk hizmet vermesi amacıyla bir yenileme çalışmasına girdik. Bu sırada elimizde zaten bir miktar mevcut olan materyaller tarihi doneler vardı. Bunun yanında da bu arşiv güncellemesi sırasında zarflardan öğrenci kayıt kabul zarflarından çıkan pul, velilere ait zarflar, fotoğraflar, hatta emanet verilmiş nüfus cüzdanları ve bir takım kayıtlarımızda öğretmen ve öğrenci arşiv kayıtları, bazı yazışmalar ve o günden bu güne kalan elimizdeki tarihi resimlerden oluşan bir sergi açtık ama ana temamız ’pulların izinde’ şeklinde” dedi.

"Pul bağımsızlık simgelerinden birisiymiş ben de bu çalışmaya girince öğrendim"

Öğretmenlerin önerileri doğrultusunda bu sergiyi açtıklarını söyleyen Okul Müdürü Yavuz, “PTT ile görüşmeler başlattık. PTT Bölge Başmüdürü Akın Akıncı bey sıcak baktı konuya ve ortaya bu proje ortaya çıktı. Onlar dediler ki ‘Biz projenin hazırlanmasında teknik donanımları biz verelim, sergi malzemesi, pulların yerleştirilmesi gibi...’ Neticede bu projeyi PTT’nin genel müdürlüğüne sunduk, kabul ettiler. Şu anda medyanın göstermiş olduğu ilgiden Türkiye’de bir ilk olduğu anlaşılıyor. Bu nedenle bir kurumun müzesi yoksa; nasıl masanın bir ayağı yoksa eksik olursa kurumların da mutlaka müzesi olmalı. Çünkü pul bağımsızlık simgelerinden birisiymiş, ben de bu çalışmaya girince öğrendim. Pulu olmayan bir ülke uluslararası mektup gönderemiyormuş. Böyle bir tarih bilinci, tarihe sahip çıkma bilinci oluşuyor. Hem öğrencilerimizde hem de ilgiyle ziyaret eden ziyaretçilerde” diye konuştu.

Ziyaretçilerin sergiye bakış açısını da anlatan Yavuz, “Çok enteresan buldular, farklı buldular. Bizim kaymakamımız olsun, milli eğitim müdürlerimiz olsun konuya çok yakın ve sahip çıktılar. Bu da bizim moral ve motivasyonumuzu arttırdı” ifadelerini kullandı. Dün gerçekleştirilen serginin açılışı Meram Kaymakamı Resul Çelik, PTT Konya Başmüdürü Akın Akıncı, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Meram İlçe Milli Eğitim yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar tarafından gerçekleştirildi.