Türkiye'de ilk defa bir kalede tahta zeminden yürüyüş yolları yapılıyor

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeyi hedefleyen Alanya Kalesi belgeleme çalışmaları kapsamında Türkiye'de ilk defa bir kalede engellilerin ile bebek arabalarının ve ziyaretçilerin daha rahat gezebilmesi için tahta zeminden yürüyüş yolları...

Türkiye'de ilk defa bir kalede tahta zeminden yürüyüş yolları yapılıyor

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi hedefleyen Alanya Kalesi belgeleme çalışmaları kapsamında Türkiye’de ilk defa bir kalede engellilerin ile bebek arabalarının ve ziyaretçilerin daha rahat gezebilmesi için tahta zeminden yürüyüş yolları yapılıyor.

Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren surlarının uzunluğu 6.5 kilometreyi bulan ve denizden 250 metreye kadar yükselen yarımada üzerinde bulunan Alanya Kalesi, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeyi hedefliyor. Daha önceleri birçok kez onarımdan geçen Alanya Kalesi şimdi ise engellilerin ile bebek arabaların ve ziyaretçilerinin daha rahat gezebilmesi için tahta zeminden yürüyüş yolları yapılıyor.

“Kalede engelliler için yürüme yollarını hayata geçirildik”

Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Türkiye’de en iyi korunmuş kalelerden biri olduğunu söyledi. Alanya Kalesi ihtişamını ve görkemini günümüze taşıdığını belirten Karabayram,”Alanya Kalesi’ndeki kazı çalışmalarının, Prof. Dr. Osman Eravşar başkanlığında devam ediyor. Kalenin UNESCO Dünya Miras Listesi girebilmesi için restorasyon ve belgeleme çalışması yapılıyor. Kalede engelliler için yürüme yollarını hayata geçirildik. İlk defa Türkiye’de bir kalede engelli vatandaşlarımız istedikleri gibi kalenin her noktasına gidebilecek ve rahatlıkla gezebilecek. Aileler, çocuk arabalarıyla burada dolaşabilecek. Onlar için yürüme güzergahları oluşturuldu. Bu çalışmalarda sona gelindi. Bu çalışmalarda katkısı olan Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’na, Kültür ve Turizm Bakanımız Nabi Avcı ve Valimiz Münir Karaloğlu’na teşekkür ediyoruz" dedi.

“Kale dünya miras listesinde hak ettiği yere gelecek”

Bugüne kadar Alanya Kalesi’nde 650 metrelik yürüme yolu yapıldığını aktaran Karabayram,” Restorasyon ve iyileştirme çalışmaları bittikten sonra çeşitli sergi mekanlarının açılmasını planlıyoruz. Alanya Kalesi’nin Dünya Kültür Mirası yolculuğuna yönelik çalışmaların bakanlıkça yürütülüyor. Kalenin en kısa sürede dünya miras listesinde hak ettiği yere gelecek” diye konuştu.

“O dönem rahat gezemiyorduk” Engelli sandalyesiyle Alanya Kalesi’ne gerek gezen engelli Ali Toprak, ise 2 yıl önce de burayı ziyaret ettiğini söyleyerek söyle konuştu: O dönem rahat gezemiyorduk. Oğlum beni gezdirmeye çalıştı ancak yeterince dolaşamıyorduk. Görmek istediğim yerler vardı ama yolun kötü olmasından dolayı görememiştim. Şimdi yeni yürüyüş yolları yapılmış. Biz engellileri düşünerek bu yolları yapan Kültür ve Turizm Bakanımıza teşekkür ederim" şeklinde konuştu.