Tursun, ''İnönü Üniversitesinin adını yurt dışında tanıtmaya çalışıyoruz''
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Tursun, yaptıkları çalışmalarla hem İnönü Üniversitesinin hem de Ziraat Fakültesinin adını sadece Türkiye'de değil yurt dışında da tanıtmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.
Ziraat fakültesi hakkında açıklamalarda bulunan Dekan Tursun, fakülte olarak uygulamalı eğitimin kendileri için olmazsa olmazlardan bir tanesi olduğunu söyledi.
Dekan Tursun, fakültede verilen derslerin mutlaka uygulamalı olarak verilmesi gerektiğine değinerek, “Sınıfta anlattığımız şeyleri mutlaka arazide, laboratuvarda uygulamalı olarak göstermemiz gerekiyor. Bizim derslerin yüzde 60-70’lik kısmı uygulamalıdır. Teorik bilgilerin yanında uygulamalı derslerle çalışmalarımız aktarılıyor. Özellikle üçüncü, dördüncü sınıf mesleki derslerin hepsi uygulamalıdır. O yüzden de biz mümkün olduğu kadarıyla öğrencilere teorik bilgilerin yanında, uygulamalı eğitim de vererek en azından ileride mezun olduktan sonra bu konuda çalışan çiftçilerimiz, üreticilerimizle beraber karşılaştıkları zaman teorik bilgilerden ziyade, pratik bilgilerle de desteklenmesi veya yardımcı olması konusunda bilgi vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Kurdukları seralarda ağırlıklı olarak sebze bitkileri yetiştirdiklerini belirten Dekan Tursun, “Yeni yapılan seralarımız da olacak. Bu seralar herhalde bir aya yakın bir zaman diliminde hizmete girecek ama bir tane seramız var ki burada üretim yapmıyoruz. Burada herhangi bir şey yetiştirmiyoruz sadece bilimsel amaç için kullanıyoruz. Bilim üretiyoruz. Aynı zamanda da öğrencilere bilimsel yönden, bilimsel konularda da yön vermeye inandığımız için sera yaptırdık. Diğer seralarımızda da öğrencilerimize hem üretimi hem de üretirken nelerle karşılaşabileceklerini gösteriyoruz. Diğer seralarımızda da yetiştirdiğimiz kültür bitkilerimiz var. Bazen de arazide yaptığımız, seralarda yapmadığımız bitkilerimizi yetiştirip gösteriyoruz. Karşılaşabileceğimiz konulara hocalarımız uygulamaya dönük dersleriyle bilgilerini sürekli taze tutmaya çalışıyor” dedi.
Dekan Tursun, uygulamalı ders kapsamında öğrencilere böcek toplattıklarını ifade ederek, toplanan böceklerle her yıl geleneksel hale getirdikleri Böcek Şenliğini düzenlediklerini söyledi.
Böcek şenliğinin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini belirten Dekan Tursun, konuşmasına şöyle devam etti: “Özellikle ziraat fakültesindeki böcekle uğraşan hocalarımız bu işi takip etti. Öğrencilere ödev vererek, belirli familyalardan 5’er, her familyadan 10’ar olmak üzere farklı farklı familyalardan böcekleri toplattırdılar. Şenlikte de bu böcekler sergilendi. En azından böceklerden korkmamalarını, böceklerin de sonuçta bir canlı olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bizim yaptığımız kötü bitkiler üzerinde zarar veren böcekleri öğrencilere göstererek birebir öğrenmelerini sağlamaktır. Hocalarımız öğrencilerimize yardımcı oluyorlar. Böcek şenliğinin sonucunda da en güzel böcekleri toplayıp güzel bir şekilde yansıtan öğrencilerimize ödüller veriyoruz.”
Dekan Tursun, Adnan Menderes ve Düzce Üniversitesiyle ortak bir projeleri olduğuna değinerek, “Sürekli iş birliği içerisindeyiz. Geçmiş dönemde de yaptığımız çalışmalarımız var. Sadece bu üniversitelerle değil diğer üniversitelerle beraber yaptığımız çalışmalarımızda var. Bahçe Bitkileri bölümünün Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü ile şu anda devam eden ortak doktora programları var. Mümkün olduğu kadar bu üniversitelerle, diğer üniversitelerle ilişkiler içinde olmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kayısı ve kültür bitkileri konusunda çalışmaları olduğuna da değinen Dekan Tursun, “Bizim en büyük hedeflerimizden bir tanesi yeni bölümlerin açılması ve yeni hocaların fakülteye kazandırılmasıdır. Mevcut hocalarımızla birlikte fakültemiz Türkiye’de ilk üç büyük ziraat fakültesi arasına girecek. Bu konuda iddialıyım” şeklinde konuştu.
Dekan Tursun, Malatya çiftçisine yönelik yeni projelere imza atacaklarını dile getirerek, “Hem toprak konusunda hem meyve konusunda hem bitki koruma konusunda zaten hocalarımızın hazırlamış olduğu projeler var. Şu anda bunlara devam edebilmek özellikle en büyük amaçlarımızdan bir tanesidir. Kurumlar arası bu ilişkiyi devam ettirerek gerek Tarım Bakanlığı, gerekse TÜBİTAK projeleri gerekirse de Malatya’daki bu işlerle uğraşan kuruluşlarla ortaklaşa çalışmamız gerekiyor. Avrupa Birliği projelerimiz var. Şu anda hazırlanan, verilen, sonucu beklenen projelerimiz var. Bunlarla ilgili gelişmeler olduğu takdirde hem İnönü Üniversitesinin hem de Ziraat Fakültesinin adını sadece ülkemizde değil yurt dışında da tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.