Kolera Hastalığı

Geçmişte canlılar için en önemli şey nasıl ki su kaynaklarıydı, gelecek içinde en önemli şey su kaynakları olacaktır.

Geçmişte canlılar için en önemli şey nasıl ki su kaynaklarıydı, gelecek içinde en önemli şey su kaynakları olacaktır. 
Protein kaynaklarının öneminden bahseden biyoloji uzmanı, proteinlerin yapısını oluşturan amino asitlerden de bahsetmeden geçmeyecektir. Bu uzman yağlardan ve şekerlerden de bahsettikten sonra, bütün bu organik gıdaların yapısında bulunan ve serbest olarak ta alınması gereken bir sıvıdan da bahsetmeden geçemeyecektir. Bu sıvı hepinizin tahmin ettiği gibi:su…
Aslanlar ile ilgili belgeselleri seyreden ve konu ile ilgili kitapları okuyanlar, avlanmanın daha çok göletlere yakın bölgelerde gerçekleştiğini anımsayacaklardır. Aslanlar su içer ve daha önemlisi avladıkları hayvanlarda su içer… sulak yerlerde bu hayvanlar otlanır ve bu nedenlerden dolayı “su eşittir hayat” diyebiliriz.
Tohum halindeyken ve filizlenme evresini geçirmiş bütün bitkiler içinde en önemli yaşam şartı sudur. Fotosentez yapımında ve yaşamanın diğer gerekliliği için suya muhtaç olan bitkiler, hayvanlarda olduğu gibi bünyelerinin büyük bir kısmında suyu barındırırlar.
Yaşamı için bu bitki ve hayvanları tüketen ve aklı ile diğer canlılardan ayrılan, ama yaşaması için diğer canlıların ihtiyaç duyduğu suya ihtiyaç duyan insan… suyun önemini aklıyla verisel tabana dökmeyi başarmıştır. Binlerce kitap suyu hem bilimsel açıdan ele almış ve böylece insanın suya olan ihtiyacı akıl dili ile ifade edilmiş ve hem de şiirsel açıdan ele alınıp duygu dili ile suyun önemi belirtilmiştir.
Evet, su hem gıdaların tabanını ve hem de serbest içimi ile insanın yaşaması için önemini göstermiştir. Su, ama özellikle temiz su… kirli suyun faydasından daha çok zararının olduğu, bu nedenden dolayı temiz suyun çok önemli olduğu görülmüştür. Kirli sudan dolayı hastalıkların meydana gelebileceği ve bu hastalıkların başında kolera adı verilen durum belirtilmektedir.
Geçmiş yıllarda değişik ülkelerde binlerce insanın ölmesine neden olan bu hastalığa vibrio cholera adı verilen ve virgül şeklinde olan bakteriler neden olmaktadır.
Isıya ve dezenfektanlara karşı son derece duyarlı olan bu hastalık etkeninin kuluçka süresi 5 saat ile 3 gün arasında değişmektedir. İshal ve kusma ile kendini belli eden hastalık eğer tedavi edilmezse %50 olasılıkla ölüm gerçekleşmektedir.
Hastalık etkeni daha çok temiz olmayan suyu içerek ya da hastalık etkeni bakterinin bulaştığı yiyecekleri yiyerek bulaşmaktadır.
Kanalizasyon ile içme suyu kaynaklarının temas halinde olduğu yerlerde bu hastalığa yakalanma ihtimali çok yüksektir. Bu tip bölgelerde lokantalarda soğuk içme suyu, çiğ şekilde olan yiyecekler satılmaz. Hastalığa bulaşmayı önlemek için çiğ sebze ve meyvelerin yenilmemesi önerilir.
Hastalık bulaştıktan sonra genellikle baldırlarda ve daha ileri safhalarda karında ağrılar gerçekleşir. Gözlerde ve kulaklarda sorunlar ortaya çıkar. Genellikle hamile kadınlar kolera olacak olursa büyük olasılıkla çocukları düşer.
Hastalıkta tedavi oldukça basittir. Bakterinin sujuna uygun antibakteriyel ilaç verilir. Aynı zamanda bol miktarda su ile takviye edilir. Ama bu su takviyesi sodyum ve potasyum takviyesi ile yapılır.
Kolera hastalığı için yapılmış aşılar mevcuttur, ancak salgın olmadığı sürece gelişmiş ülkeler gerekli görmemektedir. 
LÜTFİ ŞAHİN

Bakmadan Geçme